Renault 5: eдна легенда на 50

0208
2022

Преди точно пет десетилетия Renault 5 дебютира на Автосалона в Женева. Моделът от 1972 г. е не само изключително модерен и със смел дизайн, но най-вече практичен. Щедрото му пространство и гъвкавостта мигновено го превръщат във всеобщ любимец.

Големи интегрирани предни светлини със симпатично излъчване, равни повърхности и нищо излишно определят външния му вид. В интериора акцентът е поставен върху максимално възможната функционалност и отново изненадващо изчистения дизайн. В сравнение с конкуренцията Renault 5 буквално изпреварва времето си.

Живият класик: дори и след половин век Renault 5 продължава да има свежо и модерно излъчване

На дължина от 3,51 м моделът успешно съчетава достатъчно място за четирима възрастни и 215 л багаж. При свалена облегалка на втория ред пространството дори нараства до 900 л. Благодарение на тесните задни светлини капакът на багажника е доста широк и дава възможност за транспорт на впечатляващо големи предмети.

Скромен старт: базовата версия е само с 34 к.с. Появилите се по-късно Renault 5 Alpine Turbo и R5 Turbo са вече със 108 и 160 к.с.
Успех не само в града: Renault жъне сериозни успехи също и в автомобилните надпревари

С радиус на завиване от само 9,8 м и брони без лаково покритие Renault 5 се превръща в суперзвезда не само в Париж. Навсякъде по света моделът става предпочитаната практична градска кола. В първите години на производство заради моторизацията си автомобилът остава удобен основно за кратки преходи.

Базовата му версия разполага със скромните 34 к.с. Едва по-късните варианти са с повече мощност, като върховите изпълнения са Renault 5 Alpine Turbo и R5 Turbo със 108 и 160 к.с.

През 1994 г. след точно 9 008 912 произведени бройки поточните линии на Renault 5 спират, за да отворят място на наследниците Clio и Megane. Но легендата Renault R5 продължава да е жива и да ни радва, например в лицето на впечатляващата студия от миналата година, която твърде вероятно ще видим да се движи по пътищата в годината на юбилея.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин