Renault 4 (1961) – революционният малък голям автомобил

1209
2022

4CV, популярният автомобил, който поставя Франция на колела, вече е поостарял – идва време за негов наследник. Renault решава да проучи подробно дълбоките промени във френското и европейското общество. Масово хората напускат малките населени места и се местят в големите градове. Но тези нови граждани не живеят в центровете на мегаполисите – те избират новите градски квартали, които се разрастват до предградия. Оформя се нов свят, в който работещото население се сгъстява и се оформя нова средна класа. Предградието се превръща в нова жизнена среда – частично градска, частично селска, почти град извън града.

С отворения за идеи Пиер Дрейфус начело на компанията Renault решава да създаде нов универсален автомобил. Неговата задача не е лека – да служи като „работно добиче“ от понеделник до петък, а в събота и неделя и през отпуска да се превърне в семеен автомобил за бягство от градската джунгла. Следващото Renault олицетворява гъвкавостта – град и село, работни дни и уикенди, работа и ваканция, мъже и жени. Цялото това многообразие е въплътено в Renault 4.

Ражда се хечбек с равен под и пета врата, която да улеснява товаренето; с интериор, който може да се адаптира към всяка транспортна нужда. Това е истински „автомобил за живеене”.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин