/ Reactor Mach II – звездата на Star Trek

Reactor Mach II – звездата на Star Trek

Горе – Главният герой на телевизионната поредица Star Trek, капитан Джеймс Кърк (в изпълнение на Уилям Шатнър), позира до Reactor Mach II за промоционална фотосесия

Въпреки че Reactor Mach II е дело на всепризнатия майстор на уникати от типа хот-род и къстъм Джин Уинфийлд, той може да се разглежда и като един напълно равностоен концептуален прототип. Автомобилът, който е изработен изцяло на ръка през 1967 г. няма предшественик с името Mach I, но досега все още не е ясно защо е обозначен като № 2. Той разполага с радарен екран, електрически отварящи се врати и покрив, и хидравлично окачване на всички колела, което за онази епоха все още е рядкост, особено в САЩ.

Благодарение на това, водачът може да регулира клиренса в диапазона между 10 и 25 см. Чудноватата машина от бъдещето разполага с двигател от 425 к.с. Както голяма част от останалите творби на Уинфийлд, така и тази има своята кинокариера. Mach II е един от главните герои в третия сезон на американския телевизионен сериал Bewitched (епизод 93 със заглавие “Super car”), където се появява с някои бутафорни екстри: стандартното арматурно табло отстъпва на бордови компютър IBM, задната броня е подвижна, а фаровете са скрити под капаци. По същото време, в което се прави Bewitched (“Омагьосан”), се снима и още един сериал на ABC – The Flying Nun (“Летящата монахиня”), в чийто трети епизод със заглавие “Old cars for new” е и следващата изява на Reactor Mach II.

В една от многобройните телевизионни адаптации за Батман, автомобилът играе ролята на “Kitty car” или колата на Жената Котка, където е украсен с големи уши и опашка.

Една от най-запомнящите се изяви на модела на телевизионния екран обаче става под името Jupiter 8 в епизода “Bread and Circuses” (“Хляб и зрелища”) от култовата поредица Star Trek.

Понастоящем екстравагантната алумуниева творба на Джин Уинфийлд, оценена на $ 20 000, е част от експозицията на музея на Дарил Старбърд National Rod and Hall of Fame в Афтън, Оклахома.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин