Range Rover Evoque 2019: още повече лукс извън пътя


9
авг.
2019

През 2011 г. Range Rover Evoque разтърси сегмента на компактните SUV. Екстровертният му дизайн бе сензация за феновете и революция за самия производител Range Rover. Като първа успешна пазарна комбинация от SUV и купе, по отношение на дизайн и лукс Evoque остана без сериозна конкуренция. Второто поколение Evoque разбираемо остава вярно на добрите традиции: запазени са низходящата линия на покрива и възходящата линия на страничните стъкла. Отпред автомобилът сега е още по-гладък, ненужните кантове са отстранени, въздуховодите са много по-фино моделирани. Фаровете са стеснени и напомнят за Velar. Дневните светлини не се състоят вече само от рамки, а съдържат елементи, напомнящи електрически вериги в електронна печатна платка.

В интериора дизайнът също не е революционно променен, а логично еволюционен. Подобно на Velar в центъра на таблото имате 10,2-инчов дисплей с настройваща се по отношение на ъгъла позиция. От допълнителен екран под него управлявате климатроника и отоплението. Единствените оцелели бутони са за отваряне на прозорците – за всичко останало британците залагат на допир върху елегантните екрани с приятна графика, които се управляват като смартфон.

Аристократичен интериор: екраните изместват бутоните

По отношение на задвижването всички модели на второто поколение Evoque само с едно изключение са с 4х4. Единствено малкият дизел със 150 к.с. се предлага и с 6-степенна ръчна скоростна кутия и предно задвижване. Изисканото офроуд управление се поддържа от Terrain Response, сензори за газене и контрол при спускане по наклон. Интересно е, че с изключение на малкия дизел всички модификации на новия Evoque вече са оборудвани и с хибридна технология. Британците са използвали технологията на така наречения мек хибрид, поддържащ 48-волтова мрежа, захранваща се включително от рекуперираната енергия при спиране.

За пазарния старт Range Rover Evoque се предлага оборудван с три дизелови и три бензинови 4-цилиндрови агрегата. Бензиновите разполагат с 200, 250 или 300 к.с., дизеловите съответно със 150, 180 и 240 к.с. В края на годината се очаква и 3-цилиндрова версия с Plug-in хибрид.

Evoque 2 идва с технологични нововъведения. Огледалото за обратно виждане в купето може при желание да се превърне в екран, с което се компенсира ограниченият обзор назад. Камерата на огледалото е скрита в антената на покрива. Британците наричат струващото 1161 лева с ДДС интериорно огледало за обратно виждане ClearSigh. То покрива около 50 градуса. Обзорът напред също може да бъде подобрен при Evoque 2. При желание камерите симулират изглед „през“ моторния отсек и визуализират какво се случва пред автомобила. Картината, пресъздавана на средната конзола, покрива 180 градуса.

Range Rover Evoque D240

Кубатура 1999 см3 Брой цилиндри 4 Макс. скорост 240 к.с. при 2400 об./мин Макс. въртящ момент 500/1500 – 2500 об/мин Задвижване AWD (на четирите колела) Скоростна кутия 9-степенна автоматична ZF Обем на резервоара 65 л Д/Ш/В 4371/1996/1649 мм Макс. скорост 225 км/ч 0-100 км/ч 7,7 сек Комбиниран разход 6,2 л/100 км СО2 от 163 г/км Цена от 90 240 лева

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин