Range Rover и Range Rover Sport с пет звезди за безопасност от EURO NCAP

1711
2022

Новите Range Rover и Range Rover Sport получиха максимална оценка от пет звезди в последните тестове за безопасност на Euro NCAP. Луксозните SUV-модели на марката повече от 50 години демонстрират експертен опит в предоставянето на изключителна проходимост при всякакви терени, финес и безопасност.

Всъдеходите са поредните представители на Range Rover, които получават оценка от пет звезди съгласно строгите протоколи за безопасност на Euro NCAP, въведени през 2009 г.

И двата модела са базирани на нова модулна архитектура, която осигурява солидна основа за набор от най-съвременни технологии в помощ на водача, които да работят в хармония за още по-хармонично шофиране. Новият Range Rover, който се предлага с конфигурации с четири, пет и седем места, е с до 50% по-устойчив на усукване от своя предшественик, докато Range Rover Sport е с 35% „по-як“ от преди.

Награденият нов Range Rover отбеляза 87% за защита на децата и 72% за уязвимите участници в движението, докато Range Rover Sport постигна резултат от 85% за защита на възрастните пътници. И двата SUV-а са получили 82% за Safety Assist.

Новите Range Rover и Range Rover Sport притежават набор от усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS), включително:

• Автономно аварийно спиране (AEB) – използвайки насочени напред радари и камери, AEB помага да се идентифицират автомобили, пешеходци и велосипедисти отпред, насрещно движещи се или от съседна лента, докато автомобилът завива наляво или надясно. AEB ще идентифицира непосредствените рискове и ще задейства спирачките, за да намали тежестта или да избегне удара.
• Lane Keep Assist – следи маркировката на пътната лента, за да открие неволно напускане на лентата. Ако автомобилът е на път да пресече границата на лентата, към волана се прилага сила на въртене, за да се противодейства на движението при пресичане на маркировката.
• Асистент за поддържане на лентата – помага да се осигурят коригиращи насочвания, ако установи, че автомобилът се приближава твърде много до ръбовете на пътя и се отклонява към съседна лента, където се засичат насрещно движещи се превозни средства.
• 3D Surround Camera и ClearSight Ground View – системата за съраунд камера осигурява 3D 360-градусов обзор около автомобила и може да показва няколко изгледа едновременно на сензорния дисплей при маневриране – давайки на водача подробна информация за заобикалящата го среда. ClearSight Ground View позволява на водачите да виждат скритата зона директно пред и под предния капак на централния сензорен дисплей.
• Реакция при неразположение на водача – спира автомобила и активира предупредителните светлини за опасност, ако водачът не успее да отговори на серия от аудио-визуални подкани.
• Следене за удар отзад с асистенция за защита на пътниците – използва предните и задните ъглови радари за откриване на рискове от сблъсък в рамките на 70 метра и предупреждава пътниците, като издава звуков сигнал и подготвя автомобила за потенциален удар. Ако е необходимо, аварийните светлини ще мигат и интериорът се „зарежда“ чрез опъване на предпазните колани, преместване на подглавниците напред, накланяне на седалките и затваряне на прозорците и панорамния покрив.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин