R отново е тук!

Porsche пуска модела за нормални пътища R на състезателната версия на 911 – или просто най-якото 911

0205
2016

ВСЪЩНОСТ СПОРЕД НАС водачите на Porsche са щастливи хора. Дори невероятно щастливи. Най-вече поради факта, че са избрали такава атрактивна машина като 911 GT3 RS. В действителност обаче не е така. Пуристите не са доволни от автоматичната трансмисия с два съединителя, а естетите се дразнят от огромното задно крило – от него има смисъл на пистата, но не и по пътя до кафенето в центъра. От Porsche също прозряха забележките и показаха на автомобилния салон в Женева 911, което ощастливява и двете фракции от фенове: R. Такъв модел вече е имало – преди 50 години. Тогава 911 R (Racing) е продаван като одобрена за нормални пътища версия на състезателния модел и е вземал участия в ралита като Targa Florio. По принцип днес нещата стоят по същия начин.

GT3 RS без крило: 911 R без спойлер – но с фин атмосферен агрегат с 500 к.с.

Състезателното отделение GT3 RS е създало от обикновеното 911 модел за автомобилния спорт. В днешно време водачът на R не се нуждае от допълнителна порция самочувствие по време на движение в градски условия, за да е добре в кожата си. Предницата и задницата приличат на тези на актуалното GT3 – с което напомня на 911 преди последния му фейслифт. Просто защото от Porsche още не са освежили спортните версии. Отзад хората от Цуфенхаузен са се отказали от големия спойлер. Не и от внушителния двигател – в R работи същият 6-цилиндров атмосферен боксерен агрегат като в GT3 RS. Конкретно това означава: 500 к.с. от четири литра работен обем, 460 нютонметра при 6250 оборота и серийната 6-степенна механична скоростна кутия – PDK автоматичната трансмисия с два съединителя изобщо не се предлага в R!

Можело значи: най-после Porsche предлага за 911 6-степенна механична трансмисия вместо PDK

Можело значи: най-после Porsche предлага за 911 6-степенна механична трансмисия вместо PDK

Първото 911: седалки с пепитен плат и зелени уреди като цитат на първото поколение

Първото 911: седалки с пепитен плат и зелени уреди като цитат на първото поколение

Динамичните характеристики на тежащия 1370 кг R са толкова яки, колкото и звукът на двигателя му: от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди и максимално темпо от 323 км/ч. А как стоят нещата с разхода на гориво? Да, Porsche дава среден разход от 13,3 литра. В интериора дизайнерите са показали фино усещане за миналото. Уреди с осветление в зелено, седалки с пепитени тапицерии – виждали сме го в първото поколение на 911 и въпреки това остава стилно. Останалото ни е познато от GT3 RS: оборотомер с червена зона от 8500 об./мин, отказ от навигация и климатична инсталация. Преди да се замислите и да хукнете към банката, за да проверите дали разполагате с 380 000 лв., знайте, че всички 991 екземпляри са продадени още преди премиерата. Този факт също ще направи доста хора нещастни.

Крещящо: оборотомерът е до 10 000 об./мин, червената зона –  от 8500

Крещящо: оборотомерът е до 10 000 об./мин, червената зона –от 8500

 

ИЗВОД: Хубаво е, че R отново е тук! Малка серия и голям потенциал за пристрастяване – моделът определено ще се превърне в класика.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин