Новини » Quasar – силен ток от Франкфурт

Quasar – силен ток от Франкфурт

2204
2021

Електрическата мобилност вече като че ли е изпреварила по суперлативи някогашните спортни коли с двигател с вътрешно горене. Всеки производител иска да пусне най-бързата серийна кола на света. В това отношение не прави изключение и моделът Quasar: с оглед на неговите 2300 к.с. това няма да е никак трудно за постигане.

Старт-ъп-ът за електромобили със седалище във Франкфурт, Германия  Elektron Motors иска да произвежда най-бързата серийна кола на света. Обявената за 2023 г. „ракета“ ще се казва Quasar. Засега освен няколко скици на модела има и информация относно мощността. А тя е повече от впечатляваща: 2300 к.с.!

По данни на Elektron в Quasar тази мощност се осигурява от четири електромотора. Тъй като агрегатите задвижват всеки по едно колело, то мощността може да бъде разпределяна и регулирана променливо.  Създателите са кръстили тази техника Elektron Smart Torque Vectoring System (ESTV). Така оборудван 1,5-тонният модел ускорява за 1,65 секунди до темпо 100 км/ч.

450 км/ч максимална скорост

Благодарение на двустепенна трансмисия на предната и задната ос е възможна максимална скорост от 450 км/ч. Данни за батерията и пробега засега не са известни. Quasar обаче едва ли ще е „маратонец“ с тези данни. Няма информация и относно техниката на зареждане на болида. Любопитни сме да разберем, как феновете на спорта от Франкфурт са се справили с правилния баланс.

Ако сте били заинтригувани, то трябва да действате: Quasar ще ъде произведен само 99 пъти. А банковата ви сметка трябва да е подобаваща: цената на модела ще бъде 5,2 милиона лева.

Производството на малката серия автомобили ще започне след около 2 години, а от Elektron Motors вече приемат поръчки.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ