Qoros Qamfree 3: край със смяната на ангренажния ремък!

На изложението в Пекин Qoros представя прототипа Qamfree 3. Благодарение на революционна техника моторът изобщо няма ангренажен ремък

2604
2016

Няма вече да има ядове с ангренажния ремък и ангренажната верига: от 17 години Кристиан фон Кьонигсег и компанията Freevalve работят върху задвижващ агрегат без разпределителни валове. Сега шведските иноватори показват своята техника съвместно с Qoros пред широката публика. На изложението в Пекин (25-и април – 4-ти май 2016 г.) дебютира концептуалният модел Qamfree 3, с който новата технология за пръв път е представена пред обществото. За партньор е избран не някой известен масов производител, а младата компания Qoros, която има славата на лидер в технологичното развитие сред китайските марки. Идеята на иновацията е не само да се залага върху „електрификацията“ на превозните средства, но и върху усъвършенстването на класическия бензинов мотор.

Няма ангренажен ремък, няма дроселова клапа

При системата в Qamfree класическото задвижване на клапаните посредством разпределителен вал е заменено с електрохидравлична система, която контролира индивидуално клапаните. Така нуждата от дроселова клапа и ангренажен ремък отпада, освен това системата работи с обикновен инжекцион толкова добре, че не трябва и директно впръскване. Катализаторът също отпада. Резултатът от всичко това е видим: базираният на 1,6-литровия турбомотор на Qoros агрегат разполага с 47% увеличен въртящ момент – 330 Нм, мощността е вдигната с 45% до 231 к.с. Така компактният Qoros 3 се превръща в „спортист“ с превъзходна динамика. Същевременно разходът е намален с 15 процента, а емисиите – дори с 30 процента благодарение на по-доброто поведение при студен старт. Отгоре двигателят е „изгубил“ 50 мм.

Qoros представя новата техника в Qoros 3.

Qoros представя новата техника в Qoros 3.

По-лек, по-малък и въпреки това по-мощен

„За първи по-мощен двигател е по-малък и по-лек“, казва специалистът по двигатели Клаус Шмид, който 25 години е работил за BMW M GmbH. „Ние се занимаваме ексклузивно с новата технология и навлязохме дълбоко в нея“, казва инженерът. Той посочва една нейна важна особеност – „Двигателят звучи по-агресивно.“ „По-бърз, по-въодушевяващ – и по-красив“ – главният дизайнер на Qoros Герт Хилдебранд използва какви ли не епитети, за да представи новата техника. Каросерията „около“ новия агрегат е оборудван със специални части, атрактивна цветова схема и прозрачен преден капак. По-ниският мотор сваля центъра на тежестта и позволява активният капак на двигателя за защита на пешеходците да отпадне. В бъдеще предните капаци могат да станат значително по-ниски.

 

Кристиан фон Кьонигсег прави суперспортни автомобили, а сега се ангажира със създаването на мотор без разпределителни валове.

Кристиан фон Кьонигсег прави суперспортни автомобили, а сега се ангажира със създаването на мотор без разпределителни валове.

Qoros представя и два електрически прототипа

С Qamfree 3 за първи път в индивидуално оформен концептуален автомобил е демонстрирано какъв потенциал се крие в революционното управление на двигателя. До две години колата на Qoros с новата технология би могла да влезе в серийно производство. Китайският производител доказва, че владее и „електрификацията“ – защото на щанда му са показани два прототипа на ток, наречени Qoros 3 и Qoros 5 Q-Lectric и оборудвани с батерии. При Qoros 3 Q-Lectric „спринтът“ от 0 до 100 км/ч отнема само 7,9 сек, а максималната скорост от 162 км/ч е необичайно висока. Автономният пробег от 350 км е на нивото на Tesla. Първият електромобил на Qoros трябва да се появи на пазара още в края на 2016 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин