Qoros 3 Hatch: този „китаец“ не е „евтинджос“!

Този модел разбива предразсъдъците: Qoros 3 Hatch ни „грабна“ с доброто качество на материалите и просторното купе. А при движение е и много тих!

2112
2016

Минаха три години, откакто марката Qoros отпразнува премиерата си на автосалона в Женева, междувременно много автомобили с тази марка вече се движат по пътищата в Китай. AUTO BILD успя да покара един от малкото Qoros 3 Hatch, внесени в Европа. За момента износ към „Стария свят“ не се предвижда – въпреки че моделът има много европейски гени. В разработката на Qoros 3 са се включили много кадри oт Стария континет – както при техниката, така и при дизайна. И това се е отразило добре на „азиатеца“ – той е мощен и солиден и още в първото си поколение изглежда повече от прилично. Отпред и отзад доминира Q-логото – което е с доста премиум оформление и не може да не бъде забелязано.

Под капака работи 1,6-литров турбодвигател със 156 к.с. (115 кВт) и максимален въртящ момент 210 Нм, достъпен още от 1750 об/мин.

Високачествен интериор

Изключително добро впечатление прави интериорът – тук качеството действително не отстъпва на много европейски производители от среден клас. Скосеният отдолу волан с три лъча и широкият селектор на автоматика изглеждат дори спортно. Футуристичен е големият тъчскрийн, с който се работи като със смартфон. Вашият iPhone може да бъде оставен да се зарежда директно върху централната конзола – и така дори ще виждате екрана му сравнително добре. Защо и други производители не са сетили за това? При повечето модели автомобили мобилното устройство трябва да бъде поставено в някоя ниша или да бъде закрепено със стойка на предното стъкло, което е свързано с опъване на съответния кабел и т.н. От друга страна, индуктивното зареждане при премиум марките невинаги функционира надеждно – и затова предпочитаме системата на Qoros, oсобено с оглед на факта, че устройствата на Apple не поддържат индукционно зареждане.

Много място отзад

В Китай много гледат предлаганото място – в т.ч. и на задната седалка. Както на първия, така и на втория ред места се седи удобно, има достатъчно пространство за коленете и за главите. Седалките и тапицерията са с добра изработка, материалите правят впечатление на доста по-висококачествени, отколкото сме свикнали да виждаме при китайските коли. Ето защо Qoros няма причина да се крие от вече наложилата се конкуренция на Европа и Азия. По отношение на сигурността автомобилът също е на ниво – при изпитанията на Euro NCAP моделът грабна пет звезди.

Изключително добро впечатление прави интериорът – тук качеството действително не отстъпва на много европейски производители от среден клас.

Достатъчна мощност без досаден шум

Под капака работи 1,6-литров турбодвигател със 156 к.с. (115 кВт) и максимален въртящ момент 210 Нм, достъпен още от 1750 об/мин. Моторът реагира спонтанно при подаване на газ, а динамичните постижения са доказателство за висока клас: „спринтът“ от 0 до 100 км/ч отнема само около 9 сек, а максималната скорост е 217 км/ч. Start-Stop системата е серийна, а разходът по време на нашия тест с много „настъпване“ беше едва осем литра на 100 км. 6-степенната трансмисия с два съединителя би могла да действа с повече ентусиазъм: при ниска скорост тя реагира твърде бавно. Ако на клиентите това не им харесва, те могат да изберат ръчния режим. Напразно ще търсите спортна програма. Така стигаме до извода, че двигателят и скоростната кутия са по-скоро с комфортна настройка – впечатление, което се допълва и от прекрасната шумоизолация. Дори и при 180 км/ч не се налага да се надвиквате в купето.

Окачването е по-скоро с комфортна настройка

Окачването е също е проектирано с акцент върху комфорта – то „филтрира“ много успешно както малките, така и по-големите неравности. Въпреки това пътното поведение е много добро – при рязка смяна на посоката и динамично каране по пътища с много серпентини хечбекът остава лесно управляем – единствено електрическото серво би могло да има настройка за по-добра обратна връзка.

Със своя впечатляващ дизайн, тихото си задвижване и комфортното си окачване Qoros 3 Hatch е изненадващо зрял модел – достоен за претенциозните пазари извън родината си. Вероятно той ще бъде лансиран на тях, когато в серийно производство влезе вариантът без разпределителен вал Qamfree. При него мощността е вдигната до 230 к.с. и прехвърлена към колелата посредством 8-степенна автоматична трансмисия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин