Audi Q7 срещу S-клас: кой е цар на комфорта?

SUV, който вози толкова комфортно, както луксозна лимузина. Ще застраши ли новият Audi Q7 ранга на Mercedes S-клас?

2911
2015

МАНФРЕД ДУБЕРТ знае какво означава лукс на четири колела. Като портиер на хотел „Атлантик“ в Хамбург той посреща всички луксозни возила на света – Rolls-Royce, Ferrari, наскоро един McLaren. В света на Дуберт Mercedes S-клас е символ на лукса на четири колела. Audi Q7, внушителният SUV, който по време на първия си тест за AUTO BILD возеше като луксозна лимузина, предлага комфорт на още по-високо ниво. Ние попитахме господин Дуберт, кой е истинският лукс? Пред бляскаво бялата фасада на хотела S 500 L като че ли блести още повече, тук то е във версията си с дълга база (с 13 см повече). От решетката в стил „аз задавам формата“ до скосената задница в стил „яхта“ – това е Mercedes, със своите страхотни имидж и излъчване. От Щутгарт никога не биха посмели да предложат този автомобил без звезда на предния капак (като например C-клас). От своя страна Audi впечатлява със своята внушителност. Могъща крепост, по-широка от Mercedes, разполагаща с важно психологическо предимство: от Q7 можете да гледате надолу към S-клас! Пасажерите седят със 17 см по-високо, а Манфред Дуберт ни обръща внимание и към друго важно предимство: през по-високите врати дамите слизат по-удобно и по-достойно.

Mercedes да вози комфортно дори и по лоши пътни

Благороднно работно място, два широкоекранни дисплея в S-клас

Благородно работно място, два широкоекранни дисплея. Луксът е на високо ниво и отпред, а отзад S-клас е ненадминат. Въздушното окачване кара настилки.

Луксът е на високо ниво и отпред, а отзад S-клас е ненадминат.

Както и по-неуязвимо от папараците. Отпред в Audi ще се чувствате още по-просторно в сравнение с впечатляващия S-клас. SUV-ът е по-широк с 4 см, ъгълът на сгъване на коленете е по-приятен, а разположеното по-назад задно стъкло създава усещане за по-просторен интериор. Q7 предлага толкова много място, че когато повикате децата си на задната седалка, ще чуете ехото. Огромно комби с достатъчно място за трети ред седалки или до 2075 литра багаж. Към момента по-новото Audi предлага по-голям брой асистенти (включително и асистент за завиване при насрещно движение), но Mercedes определено ще навакса със следващия фейслифт. По-учудващо е, че в кокпита SUV-ът играе ролята на по-техническия автомобил, докато S-клас се увлича по широкоекранните дисплеи: два дисплея се съединяват и дават голямо изображение, матовите превключватели изискват дърво вместо алуминий. Работното място отляво е благородно, тъй като в дългия Mercedes климатикът, интернетът, телефонът и телевизорът се управляват отзад вдясно. Докато Audi има просторна задна седалка, S-клас предлага лаундж. С целия лукс, който може да бъде опакован на площ два квадратни метра – от отделни кресла, които заемат и позиция за спане с безкрайно място за краката, до щори, затъмняващи и най-малките стъкла. Слушалки, сателитна телевизия, хладилни поставки, опори за краката – тук липсва единствено приспособление за автоматично обуване на обувките. Това, което владее Mercedes, трябва да бъде научено от Audi. На втория ред тези луксозни лайнери ги делят цели светове – в Audi собственикът ще настани тъщата, а в Mercedes отзад ще се разположи шефът. Липсва ви асистент за завиване? Глупости! В звездния автомобил той се нарича шофьор.

Кокпитът е с ивици от шевове, а внушителният лост на трансмисията казва: този SUV иска да е автомобил за каране – въпреки високата позиция на седене. Отзад има доста пространство, но почти няма луксозни екстри. Широката задна седалка за трима е повече пригодена за семейството, отколкото за шефа.

Кокпитът е с ивици от шевове, а внушителният лост на трансмисията казва: този SUV иска да е автомобил за каране – въпреки високата позиция на седене.

Отзад има доста пространство, но почти няма луксозни екстри. Широката задна седалка за трима е повече пригодена за семейството, отколкото за шефа.

Отзад има доста пространство, но почти няма луксозни екстри. Широката задна седалка за трима е повече пригодена за семейството, отколкото за шефа.

Достатъчно сме мерили и анализирали, време да е излезем на пътя, където Audi засега се задоволява с максимум 3-литров двигател: три мотора, една трансмисия, винаги 4х4 и като най-важна опция – завиващи задни колела, които позволяват диаметър на завиване от 11,5 метра.  Q7 се справя активно и фино със завоите. Имате типичното усещане за SUV – висока и леко нестабилна позиция на седене. Най-хубавата екстра е въздушното окачване, което поглъща много добре дългите неравности на пътя и балансира дори 20-цоловите колела. Това, което ни липсва, ни демонстрира S-клас: по-меко возене, непоклатима увереност и преди всичко превъзходно спокойствие. Mercedes е също толкова тих, колкото и Audi Q7 (72 децибела при 200 км/ч), но субективно погледнато в S 500 цари гробовна тишина. Да, каросерията на Audi е по-висока, а на Mercedes – по-ниска, и там ще пътувате по-спокойно при преминаване по лоши пътни настилки. Нима това не е истинският лукс? Да се наслаждаваш винаги на спокойствието? За това допринася и 12-цилиндровият агрегат, но S-клас скоро ще изгуби тази своя привилегия  – когато луксозният SUV Bentley Bentayga се доближи още повече до лимузините.

Извод

Audi Q7 се е превърнал в луксозен автомобил. По отношение на мястото, окачването и електрониката SUV-ът превъзхожда лимузината, като едва при истинския лукс Mercedes предлага повече: повече екстри, повече мощност и по-голям комфорт на возене – по-ниският автомобил естествено вози по-уютно. Тенденцията е ясна: всичко, което днес могат луксозните лимузини, ще ни дават скоро и SUV-овете.

С кой от двата ще пътувате по-спокойно? Както S-клас, така и Q7 са доста тихи

С кой от двата ще пътувате по-спокойно? Както S-клас, така и Q7 са доста тихи

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин