Q5 Sportback: оръжието на Audi срещу BMW X4 и Mercedes GLC Coupé

2202
2021

Произвежданият в Сан Хосе Чиапа, Мексико, Q5 Sportback, може да бъде разпознат дори при поглед само отпред, ако се вгледате внимателно, тъй като версията купе има различна радиаторна решетка и странични въздухозаборници. Освен това от Audi са разработили нови модели джанти в размери от 18 до 21 цола за Sportback. По-съществените разлики започват зад B-колоната: наклонената линия на покрива и стесняващият се трети страничен прозорец се откриват при поглед отстрани.

SUV-купето има отличителна радиаторна решетка и странични въздухозаборници.

Размери и обем на багажника

Изненадващо: стандартното Q5 и версията Sportback са почти идентични по отношение на размерите и дори имат една и съща височина. Поради по-скосения и по-бързо спускащ се надолу покрив, на пътниците на задната седалка им липсва един до два сантиметра пространство за главите в сравнение със стандартния Q5, но това не е драма. Клиентите на Sportback няма да търпят съществени лишения дори по отношение на обема на багажника. С 510 литра той е само с десет литра по-малък от този на стандартното Q5. При сгъната задна седалка разликата е едва 40 литра. Ако искате, можете също да поръчате плъзгащата се „задна седалка plus“, за да увеличите багажника с до 60 литра – но за нея се доплаща. Поне електрическият заден капак е сериен.

● Дължина: 4689 мм

● Ширина: 1893 мм /2140 мм със страничните огледала

● Височина: 1660 мм

● Междуосие: 2819 мм

● Багажник: 510 л/1480 л при сгъната задна седалка

● Прикачен товар: 2400 кг/100 кг натоварване върху теглича

Интериор като при фейслифта на Q5

В кокпита ни очаква само една малка изненада. Тук стандартен е мултифункционалният волан plus, останалото е като при стандартното Q5. В зависимост от оборудването се предлагат 12,3-инчов дисплей зад волана и 10,1-инчов дисплей в центъра на таблото.

Q5 Sportback има същия интериор като стандартното Q5, единствено мултифункционалният волан plus е сериен.

Задвижванията – винаги електрифицирани

Q5 Sportback винаги е поне мек хибрид. Изборът на дизели е голям. Стартовият вариант е 2-литров TDI, който генерира 204 к.с. и 400 Нм. По-мощната модификация е V-образна с шест цилиндъра, работен обем 3 литра, мощност от 286 к.с. и въртящ момент 620 Нм. Единственият бензинов двигател към момента е двулитров четирицилиндров с 265 к.с. и 370 Нм. През лятото на 2021 г. Audi ще пусне този двигател и с 204 к.с. В допълнение се планират два Plug-in хибрида със системна мощност 299 и 367 к.с. Върховият модел, разбира се, е SQ5 Sportback. Той разполага с 341 дизелови кoнски сили и вече може да бъде поръчван.

Поради по-скосения и по-бързо спускащ се надолу покрив, на пътниците на задната седалка им липсва един до два сантиметра пространство за главите в сравнение със стандартния Q5

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин