Q5 или X3: дуелът на благородните SUV-ове

Първо сравнение за чисто новото Audi Q5. Моделът се прави в Мексико и се изправя срещу дългогодишния първенец на класа BMW X3 – който пък се произвежда в САЩ

0203
2017

Тестовият автомобил на Audi е задвижван от 2-литров TFSI с 252 к.с. Един темпераментен агрегат. TFSI е комбиниран със 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя (S-tronic, серийна). При потегляне има кратко „замисляне“, ефект, познат ни от TDI двигателя. Веднъж потеглил обаче, моторът реагира бързо и много прецизно.

2-литровият двигател в BMW е с мощност 245 к.с., реагира пъргаво и агресивно, развърта по-добре от Audi. Също така работи малко по-шумно от TFSI, отличава се с дрезгав звук. Фамозната 8-степенна автоматична трансмисия е серийна, а в спортната си версия с лостчета зад волана (доплащаща се) реагира още по-бързо. По отношение на динамичните характеристики почти няма разлика при Q5 и X3, не е така обаче при разхода на гориво: BMW харчеше по време на теста 11,4 литра, а Audi се задоволи с 10,1 литра. А моделът от Инголщат имаше и още едно предимство: при комфорта. Оборудван с въздушно окачване (с доплащащи се адаптивни амортисьори), моделът вози подчертано комфортно, справя се и доста уверено върху лоша пътна настилка.

Задницата на Q5 предлага повече място, а седалката е по-удобна

В тази форма BMW (с доплащащи се адаптивни амортисьори) няма такива качества, вози по-енергично, по-стегнато, но все пак доста балансирано. А при сравнението с Audi си проличава, че е по-пъргав. За целта му помага и директното, светкавично реагиращо управление. Въпреки че и Q5 вози подчертано леко и балансирано, малко по-бавно реагиращото и не предлагащо толкова добра обратна връзка управление разваля удоволствието в известна степен.
При цената X3 и Q5 отново са доста близо един до друг: Audi иска за тестовата версия на Q5 112 708 лв. лева, а BMW оценява X3 на 110 511 лева.

Извод
Понякога нещата се получават така – X3 дълго време бе първенецът на класа, но сега е изпреварен от Q5. При това с много. Това Audi е страхотен автомобил – много комфортен и модерен. Малка утеха за почитателите на BMW: новото X3 ще се появи още през настоящата година.

Audi крие двете си ауспухови тръби зад бронята, докато BMW ги показва открито.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин