TV » Purosangue: първият SUV на Ferrari (ВИДЕО)

Purosangue: първият SUV на Ferrari (ВИДЕО)

1609
2022

Цели 75 години Ferrari. За юбилея култовата марка напуска зоната си на комфорт и прави на почитателите специален подарък – луксозният кросоувър Purosangue – верен на изконните  качества на марката и с впечатляващи 725 к.с. от V12 атмосферен двигател!

В AUTO BILD отдавна говорим и пишем за това: Ferrari има сериозни амбиции да се намеси в атрактивния финансово SUV-бизнес и ето, че италианците сега дръпнаха покривалото от този красив кросоувър. Ferrari Purosangue ще бъде първият 4-врат модел в 75-годишната история на фирмата.

Обикновено мощните болиди с емблемата на Cavallino Rampante са замислени за двама пътника с добре подплатен портфейл. По-изключение, понякога се предлагат две буквално аварийни седалки на втория ред за кратки преходи. Дори официално 4-местният GTC4 Lusso е по-скоро голямо 2+ малко 2.

С други думи, новият Purosangue е не само първото Ferrari с четири врати, но първият истински 4-местен автомобил от Маранело. Въпреки това красавецът, който в превод на български може да наречем „пълнокръвен“ ни най-малко няма да изневерява на традицията и притежава сериозен атлетичен капацитет. Макар Ferrari никъде да не споменава официално обозначението SUV, повече от очевидно е, че този кросоувър със самочувствие предизвиква неслучайна конкуренция в лицето на Porsche Cayenne Turbo, Aston Martin DBX или Lamborghini Urus.

По отношение на дизайна Purosangue веднага и недвусмислено се разпознава като Ferrari. Подредбата на предните светлини напомня за Ferrari Roma, докато гигантската предна решетка видимо се опира на модела 812. Със ясно подчертаните форми около задните колела автомобилът демонстрира мускулите си. Отзад впечатление правят стесните стопове и големия дифузьор. И тъй като една джипка от Ferrari сама по себе си очевидно не е достатъчна, италианците са заложили на така наречените самоубийствени врати, използвани днес най-вече при Rolls-Royce. Наричат се самоубийстве врати, защото в зората на автомобилостроенето са използвани често, заимствани от конските каляски, но в последствие се отваряли често сами при големи скорости, в следствие на което, изненадващо появилата се въздушната струя била в състояние дори да изхвърли шофьора на пътното платно. Нерядко с фатални последствия. При Purosangue, разбира се, такава опасност няма, дори задните врати нямат дръжки, а се отварят и затварят автоматично след допир.

Purosangue е 812 на кокили

Големите въздухозаборници загатват какво се крие под предния капак – брутален атмосферен 12-цилиндров двигател. Само Ferrari може да си позволи такъв агрегат в наши дни! 724 к.с., 3,3 секунди до 100 км/ч и малко над десет – до 200. Максималната скорост е 312 км/ч. Тази машина на практика е 812 на кокили – с много предимства: четири места, прилично пространство за багаж, лесно влизане.

Единственото, което успяхме да изкопчим по отношение на цената от говорителя на Ferrari Алесандро Вакари, беше лаконичното „It’s a V12 Ferrari…“. 812 Superfast струва малко под 600 000 лева, така че вероятно Purosangue ще бъде по-скъпо, все пак има задвижване на четирите колела.

6,5-литров атмосферен V12 двигател и 8-степенна трансмисия с два съединителя

Системата за задвижване на четирите колела е еволюция на тази от GTC4Lusso, комбинирана със софтуера от SF90 Stradale и четирите завиващи колела на 812 Competitione. Към всичко това се присъединява FAST – Ferrari Active Suspension Technology (технология за активно окачване).

Естествено, високият „италианец“ разполага и със система за защита от преобръщане. Осмото поколение Side Slip Angle Control поддържа автомобила стабилен и предлага контрол в зависимост от уменията и вкуса на пилота. Purosangue разполага с 22-инчови колела на предната ос и с 23-инчови – на задната.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ