PSA отново атакува САЩ

Лари Доминик, бивш ръководен кадър на Nissan, планира в рамките на 10 години да върне PSA в САЩ

0804
2017

Едва ли има човек, който би се изказал еднозначно за присъствието на PSA в Съединените щати. Марките в състава му  са с различна репутация в САЩ: откакто Peugeot напусна американския пазар в началото на 90-те, американските клиенти най-вероятно са запознати единствено с Peugeot 205 GTI hatchback или Citroën DS, първият от които дори никога не е бил официално внасян в Щатите, а вторият е достатъчно странен, за да изпълни ролята на такси във филма „Завръщане в бъдещето II.“ Последните автомобили Peugeot, продавани отвъд океана, бяха стилните модел 505 със задно задвижване седан и комби, както и 405 с предно задвижване, отново предлагани в двете разновидности.

Щатска версия на „наточеното“ Peugeot 405 Mi16

Що се отнася до Citroën, той напусна Щатите през 1974 г., оставяйки само няколко коли за дистрибуция чрез специализирани вносители. Третият бранд на PSA е DS, която може да бъде разглеждан като бутикова версия на Citroën – сходно на Lexus при Toyota. И разбира се, PSA е новият собственик на Opel, още един автомобилен бранд, отдавна забравен в САЩ. Но очевидно PSA Group иска отново да стъпи на пазара в Северна Америка. В глобалния бизнес план, наречен „Push to Pass“, съставен от PSA и изпълнителения директор Карлос Таварес, компанията се преосмисля като дружество с акцент върху мобилността, а не като познатия производител на събралите много въздишки и погледи автомобили с две врати и такива с изискани салони (които все още са такива, но не за американците). За да си прокара място в Щатите отново, проектът залага на нови услуги като car sharing например.

А сега от PSA са наели бившия изпълнителен директор на Nissan Лари Доминик, врял и кипял с опит от над 30 години в автомобилната индустрия на САЩ, на когото разчитат да поведе концерна в смелото начинание. Automotive News съобщава, че според Доминик десет години ще бъдат нужни, за да се случи планираното, но брандовото присъствие в САЩ не може да бъде пренебрегнато. „Това е пазар, в който като производител на пълна гама от автомобили сме длъжни да присъстваме… но това е 10-годишен проект. Търсим ефекта на плавния преход. Истината е, че Peugeot като марка напусна САЩ преди 26 години. Брандовете от PSA са се променили коренно за този период, както и тяхното позициониране. Какво се е случило, какво се е объркало и причините за напускането за мен сега са без значение“, казва Доминик.

Първите стъпки на проекта вече са били направени, като PSA и нвйният партньор TravelCar вече стартираха услуга за споделено пътуване, наречена Free2Move, на международното летище в Лос Анджелис. Планира се по-късно Free2Move да бъде лансирана и на още места. Друга подобна програма – BlueLA, управлява 100 споделени превозни средства и 200 станции за зареждане в Лос Анджелис, като за целта се използват машини, разработени от PSA в сътрудничество с производителя на батерии Bollore. По-ранна фаза на програмата BlueLA стартира в Индианаполис под името BlueIndy. „С намерението PSA да навлезе в Северна Америка, PSA Group прави важна стъпка напред в разгръщането на нашия проект за постепенно въвеждане в региона“, заяви Карлос Таварес. „Оттук нататък ние ще засилим нашата дейност за мобилност и развитието на услугата за споделено пътуване наред с другите начинания. Днес започваме с нашия партньор TravelCar“.

Citroen DS играе ролята на такси в хитовия „Завръщане в бъдещето II“ от 80-те. През 2015 г. обаче такситата се оказаха малко по-различни…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин