PSA и Iran Khodro създават съвместно предприятие в Иран


4
февр.
2016

По време на държавното посещение на президента Хасан Рухани в Париж, между PSA Peugeot Citroën, която повече от 50 години развива своята дейност в Иран, и Iran Khodro бе подписан договор за съвместно производство на последно поколение нови автомобили в Иран.

Това съвместно предприятие с дялове 50/50 полага основите на стратегическо партньорство между двете фирми. Очаква се през следващите 5 години то да инвестира над 400 милиона евро в развиването на производствен капацитет, както и в изследователска и развойна дейност. Тази инвестиция ще допринесе за развитието на конкурентна производствена база за производството и пускането на пазара на  моделите Peugeot 208, 2008 и 301, оборудвани с последно поколение двигатели.

Споразумението предвижда:

  • Възстановяване на договорните отношения за производство на автомобили Peugeot в Иран.
  • Създаване на съвместно предприятие в Техеран, с цел производството на автомобили Peugeot от последно поколение, базирано върху платформа, която ще бъде използвана и от Iran Khodro за развитието на произвежданите от компанията собствени автомобили.
  • Възможности за износ на съвместно разработени продукти в рамките на региона.

Само седмица след вдигането на международното ембарго, това споразумение бележи началото на нова ера и за двамата партньори. Споразумението, което ще бъде подкрепено от пренос на технологии и значителна степен на локализация на производството, ще влезе в сила веднага щом влезе в сила и окончателното споразумение, което се очаква да се случи около средата на 2016 г.

Първите автомобили ще слязат от производствената линия в завода в Техеран през втората половина на 2017 г.

Иранският пазар достигна връх от 1,6 млн. продадени автомобила през 2011 г. Той трябва да се върне до тези нива до 2 години, за да достигне 2 млн. продадени автомобила през 2022 г. Текущите оценки сочат, че по иранските пътища се движат над 4 млн. автомобила с марката Peugeot.

Иран е ключов партньор в стратегия на PSA за развитие в региона на Близкия Изток и Африка, който представлява третият най-бързо разрастващ се международен пазар на PSA Peugeot Citroën. Групата е продала 180 200 автомобила в този регион през 2015 г., отчитайки ръст от 6,4%.

В замяна Iran Khodro планира да се възползва от трансфера на технологии от страна на Групата.

Още по темата

Card image cap
Водещата рент-а-кар и лизингова компания Аутотехника ООД/Hertz Lease организира вихрено лятно парти

18
юли
2017

Водещата лизингова и рент-а-кар компания за първа година организира мащабно лятно парти специално за всичките си корпоративни и крайни клиенти

Card image cap
Bridgestone празнува последното отброяване за Зимните олимпийски игри PyeongChang 2018

30
ян.
2018

Световен олимпийски партньор за подпомагане провеждането на Зимните олимпийски игри с продуктово предлагане, спортни партньорства, образователни програми и др.

Card image cap
Два български отбора взеха участие в Shell Eco-marathon Challenger Event в Турция

26
сеп.
2017

Благодарение на успешното си представяне, втори отбор от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се включи в надпреварата Shell Eco-marathon Европа през 2018 г.

Card image cap
30 години от създаването на най-екстремния тестов център в света – „Белия ад“

1
дек.
2016

Тестовият център с подхождащото му име – „Белия ад“, е мястото, където най-северният производител на автомобилни гуми Nokian Tyresтества своите продукти на сняг, лед и киша. Това уникално съоръжение се разпростира на площ от над 700 хектара из заснежените полета в Ивало, Лапландия, далеч от Северния полярен кръг. Центърът е разположен на няколкостотин километра северно от дома на Дядо Коледа – град Рованиеми.

Card image cap

В последния брой:

Архив >