PSA и Fiat Chrysler взеха решение да се слеят


18
дек.
2019

Появи се четвъртият по големина автомобилен производител – от Париж одобриха предстоящото сливане

След няколкоседмични преговори действително ще се стигне до най-голямото сливане в автомобилния бранш: френският концерн PSA се обединява с Fiat Chrysler. Сега се очаква единствено одобрение от комисиите по защита на конкуренцията.

Вече е офоциално: след одобрение от Надзорния съвет на PSA френският автомобилен концерн ще се слее с досегашния си конкурент Fiat Chrysler. Това съобщиха от двата концерна, които ще се превърнат в четвъртия по големина автомобилен производител в света. В края на октомври започнаха преговорите за сливане между двата производителя . Сливането на стойност 50 милиарда долара трябва да бъде осъществено през следващите от 12 до 15 месеца, като естествено първо се чакат одобрения от комисиите по защита на конкуренцията.

Автомобилният бранш е под силен натиск и затова сливането не е изненадващо: производителите трябва да инвестират милиарди в автономни автомобили и електрическа мобилност. Fiat Chrysler има сериозни проблеми, тъй като под ръководството на починалия Серджио Маркионе концернът отказваше големи инвестиции в електрическо задвижване. В момента успехът на концерна се дължи най-вече на големите и лакоми модели Jeep и Ram в Щатите.

PSA притежава освен германската Opel и френските марки Peugeot, DS и Citroën. Fiat Chrysler включва марките Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep, Lancia и Maserati.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >