Prologue e първият електрически SUV на Honda

1010
2022

До 2030 г. Honda възнамерява да пусне на пазара до 30 нови елекромобила. Стартът ще бъде даден с Prologue – първия електрически SUV на Honda.

Honda показа напълно новия си, напълно електрически SUV, Prologue. През 2024 г. моделът ще се появи на северноамериканския пазар, като комбинира специфичния за марката дизайн и платформата на GM „Ultium“, на която са базирани Chevrolet Blazer EV и Cadillac Lyriq .

Prologue е точно с 30 сантиметра по-дълъг от CR-V

На външен вид SUV-ът е различен, като в предницата приема детайли като долния вентилационен отвор на новия Civic. Радиаторната решетка е затворена и преминава директно във фаровете на автомобила – малко ни прилича на „Vizor“ на Opel. Задните светлини също са свързани от издържан в черно елемент – като при моделите на Range Rover Evoque или Velar.

Отстрани ли проличават пропорциите на Prologue. Междуосието е 3,10 метра, с което е с 40 сантиметра по-дълго от това на CR-V, като при общата дължина новия електрически модел превъзхожда версията с  двигател с вътрешно горене с 30 сантиметра (4,88 метра), както и с 13 см на широчина.

Вътрешното пространство е доста щедро и предлага предостатъчно място за пасажерите и техния багаж. Ще има и 11-инчов дигитален кокпит и 11,3-инчов дисплей на инфотейнмънт системата.

SUV може би ще получи задвижването на Chevrolet Blazer EV

Honda се насочва със своя SUV към „активните клиенти, които желаят разнообразието на SUV-а и ги комбинират с предимствата без вредни емисии на един BEV“. За мощността още няма информация, но Prologue ще се предлага със задвижване на четирите колела.

Възможно е, Prologue да получи задвижването с два електромотора на Chevrolet Blazer EV, макар и не с 410 кВт. (557 к.с.) на топмодела SS. Базовият вариант може да е едномоторен – с пробег около 400 километра.

До 2030 г. Honda възнамерява да пусне на пазара 30 новия електромобила. В Северна Америка офанзивата стартира с Prologue през 2024 г., който ще бъде последван от други модели, базирани на собствена платформа за електромобили на Honda. Ще има и разработени съвместно с GM изгодни модели.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин