Project M4R: бруталното М4 от Дортмунд

2202
2016

Компанията Carbonfiber Dynamics със седалище в германския град Дортмунг е специализирана в търговията с продукти от карбон на известни производители в Европа. За да демонстрира възможностите си, фирмата от време на време трябва да прави по някой демоавтомобил. Най-новото й творение се казва Project M4R – зад което се крие BMW M4.

Карбон навсякъде

М4 разполага с всякакви части от карбонови влакна. „Устната“ под предната броня, праговете, капакът на мотора с допълнителни охлаждащи отвори, както и големият дифузьор идват от Varis-Carbon. Alpha-N е доставчик на антикрилото, a Boca Design – на спойлера, завършек на багажника. Страничните „хриле“ и външните огледала са заменени с части от скъпия и лек материал.

До 700 к.с.

Тунерите са работили и под капака в Project M4R. Компютър на Burger Motorsport се грижи за мощността с шест различни мапинга. Тя е повишена благодарение на метанол, нов въздушен филтър, алуминиеви турбопътища и модифицирани турбокомпресори до около 600 к.с. С увеличено налягане на турбото (2,3 бара) и 100 процента метанол от двигателя се „изстискват“ дори 700 к.с. T.нар. Downpipe от Akrapovic и олекотената изпускателна система с клапи също допринасят за увеличението на „конете“. Тунерите са били принудени да монтират 14-дисков съединител (!), който да издържа на чудовищния въртящ момент от 1050 Нм. Серийният се справя „само“ с 827.

Именити производители

За пренасянето на тази брутална сила върху асфалта специалистите от Дортмунд са избрали полусликове на Toyo, „обути“ върху джанти BBS. Благодарение на възможностите за настройка адаптивните амортисьори винаги получават правилните характеристики. 6-буталните спирачки на АР отпред и 4-буталните отзад гарантират нужното обратно ускорение.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин