Prius с автономен пробег до 1000 км

По-голяма батерия трябва да превърне новия Toyota Prius Plug-in шампион на дълги разстояния. Ще са възможни почти 1000 км без презареждане

0908
2016

Хибридните автомобили на Toyota очевидно са се утвърдили: повече от 9 милиона клиенти са привърженици на концепцията за намаляване на разхода, опазването на околната среда и пестенето на пари. Този успех трябва да продължи. За това ще се погрижи и четвъртата генерация на Toyota Prius – като Plug-in Hybrid в края на 2016. Според компанията досега са спестени около 67 милиона тона СО2 и 25 милиарда литра гориво, в бъдеще тези икономии ще бъдат още по-големи. Благодарение на нови технологии във връзка със задвижването и инфотейнмънта новият Prius Plug-in ще привлече повече интерес. С Prius Plug-in японците имат общо 33 модела с хибридно задвижване.

Най-голямата новост при Toyota Prius Plug-in е увеличаването на капацитета на литиево-йонната батерия до 8,8 кВтч. Така превозното средство не само ще изминава повече километри само на електричество, т.е. в режим  EV, но и ще има автономен пробег до 1000 км. В допълнение към по-голямата батерия новата Toyota Prius Plug-in има двойна задвижваща система. Така запалване на двигателя по време на EV-фазата ще бъде невъзможно – освен ако водачът не натисне педала на газта до долу, когато идва на помощ 1,8-литровият четирицилиндров мотор. Резервоарът на Prius побира 45 л бензин.

Мощността, скоростта и пробегът се качват

Други положителни страни на двойната система са общата електрическа мощност, максималната скорост на ток и увеличеният пробег. Prius Plug-in изминава изцяло на електричество 50 км повече от предшественика си. Максималната скорост в електрически режим се увеличава от 85 на 135 км/ч, а електрическата мощност – от 31 на 68 кВт. И докато при Prius 3 Plug-in зареждането на битов контакт с напрежение 230 волта отнемаше само час и половина, при Prius 4 Plug-in ще трябва да чакате два часа повече, за да „напълните“ батерията – което е единственият недостатък на новия модел. Ако клиентът разполага с възможността за зареждане Mode 2, процесът ще отнеме 2 часа и 20 мин. С помощта на регенерищата спирачна система при спиране се печели енергия. При идеално време слънчевите панели на покрива гарантират още 5 км пробег.

Пестенето на енергия е на първо място

За икономията на гориво и по-големия чисто електрически пробег се грижи новата платформа на базата на Toyota New Global Architecture (накратко TNGA). По-нисък център на тежестта, по-слабото разклащане на каросерията, новата задната ос с двойни носачи и преработеното предно окачване осигуряват повече комфорт при шофиране и по-добра динамика. Различия има и в размерите: Prius 4 Plug-in Hybrid е с 16,5 см по-дълъг, с 1,5 см по-широк и с 2 см по-нисък. Специалното задно стъкло, автоматичните жалюзи в радиаторната решетка и с 9 см по-ниският преден капак гарантират коефициент на челно въздушно съпротивление едва 0,24. От теглото също е спестено чрез алуминиевия преден капак и задния капак от пластмаса с въглеродни влакна. Значима промяна са енергоспестяващите предни и задни LED-светлини.

Излиза на пазара в Европа в края на 2016 г.

В интериора цари модерна атмосфера. Центърът на инфотейнмънт системата е осеминчов тъчскриийн дисплей в средната конзола. Конфигурируем TFT и два 4,2-инчови екрана образуват таблото. В допълнение цветен хедъп-дисплей прожектира на предното стъкло информация като скоростта, статус на хибридното задвижване, заряд на батериите и предупреждения от системата за следене на лентата. Системата за паркиране S-IPA използва подходящата информация от 22 сензора.

Продажбите в Европа започват в края на 2016. Още актуалната трета генерация струва 36 000 евро.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин