AUTO BILD България / Prius пораства

Prius пораства

От април 2016 г. новата Toyota Prius ще бъде при дилърите. Благодарение на новата си платформа моделът ще бъде по-икономичен и ще има версия Plug-in хибрид


25
мар.
2016

Prius постави началото на електрифицираната мобилност – икономичен, пъргав и удобен за всекидневието. Сега японският екомодел навършва 18 години – и вече не е толкова млад, но за сметка на това – по-зрял. Това веднага личи по дизайна на новия модел: визуално той напомня на Mirai (оборудван с горивна клетка), както и по много технически промени. На изложението в Ню Йорк японците освен базовата версия представят и модификация Plug-in Hybrid. Батерия с капацитет 8,8 кВтч позволява изминаване на 50 км изцяло на ток. До 135 км/ч Prius остава в изцяло електрически режим. Зареждането става на обикновен контакт и отнема 2,3 часа (138 минути). Хибридната система включва 1,8-литров бензинов агрегат, който при нужда поема задвижването и по данни на Toyota харчи едва 1,4 л на 100 км.

Prius е първата Toyota, изградена върху нова платформа, предназначена за всички бъдещи компактни модели. Тя се казва Toyota New Global Architecture (TNGA). Хибридната система е по-компактна и по-лека, КПД на бензиновия мотор е увеличено до близо 40 процента, а батериите имат по-добра енергийна плътност при идентично тегло и размери. По магистралата Prius ще се движи по-тихо, и, което е много по-важно – „тролейното” усещане при ускорение ще бъде отстранено.

Prius трябва да доставя удоволствие и да бъде по-икономичен – по норма разходът му е само 3,1 л на 100 км. Момент, удоволствие в Prius ли? Да, тъй като центърът на тежестта е свален с около 2,5 см, а новата задна ос с двойни носачи трябва да прави колата по-приятна за каране. Toyota обещава по-малко пластмаса и повече чар отвътре. В сравнение с третата генерация на модела най-новото му поколение е по-ниско – височината е намалена с 15 мм до 1475, но за сметка на това е по-дълго (+60 мм, общо 4540) и 15 мм по-широко (1760 мм).

Още по темата

Card image cap
Subaru готви BRZ STI Sport Concept за Токио

30
дек.
2016

Моделът вероятно няма да притежава радикални промени по задвижването

Card image cap
Тежки премиери на IAA

14
сеп.
2016

На автомобилното изложение за товарни автомобили IAA в Хановер . От Mercedes Urban eTruck през VW Caddy като специална версия до MAN TGE!

Card image cap

В последния брой:

Архив >

usedTag: