Новини » Pössl E-Vanster: кемпер на ток с автономен пробег до 330 км

Pössl E-Vanster: кемпер на ток с автономен пробег до 330 км

3103
2022

На борда на кемпер има различни източници енергия. Най-често за задвижването се грижи дизелов двигател, за готвенето – газ, а за четене – електрическа светлина. Хората от Pössl сега намират друго приложение на тока – като електрифицират своя Vanster. Индукционният готварски плот с извод на 230 волта и LED лампата за четене вече са ни познати.

Електрическото задвижване е новост. То генерира 136 к.с. и 260 Нм въртящ момент. Баварците използват за база Citroën ë-Space Tourer и засега са направили само два прототипа.

Pössl E-Vanster: батерия с капацитет 75 кВтч гарантира пробег до 330 километра

Все още не е ясно дали електрическият кемпер ще влезе в серийно производство, но това е напълно възможно. Клиентите ще могат да поръчват два вида батерии, като по-малката – 50 кВтч, е по-подходяща за кратки пътувания. С нея ще можете да изминете 224 километра (по WLTP). А с по-голямата – 75 кВтч, пробегът е до 330 километра. С други думи, дори с нея няма да успеете да стигнете от София до Бургас без зареждане.

Букса за зареждане отляво: зарежда със 100 кВт на бърза зарядна станция. Батерията с капацитет 75 кВтч се зарежда на 80 процента за 45 минути.

Там, където при обикновения SpaceTourer е разположена капачката на резервоара за гориво, а именно – отзад вляво, сега има само панел. Извод за зареждане се намира отпред вляво до шофьорската врата. E-Vanster може да зарежда с до 100 кВт, което е добро, но не и върхово постижение.

Хидравличният повдигащ се стъклопластов покрив, произведен от Pössl в Полша, е обезопасен с прост механизъм и се отваря за секунди.

Повдигащ се покрив и пет седалки серийно

Първото впечатление при шофиране от нашия кратък тест е колко приятно тихо може да бъде пътуването. Vanster предлага серийно пет места, като седалките на водача и пътника отпред се въртят. Повдигащият се покрив може да се отвори само с няколко прости стъпки и под него има матрак с рамка. Срещу доплащане се предлагат и допълнителни модули за къмпинг – като мивка, комбинирана с резервоар за чиста вода, както и два котлона на газ. Втори модул осигурява и сгъваем матрак.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ