Poski-Fiat 126 Wadera: eкстремни преживявания в градския трафик

2109
2023

Историята на полския Fiat 126P е необикновена. Автомобилът печели сърцата на милиони хора по света и то не само в разцвета на своята кариера. Преди не много време дори и американският актьор Том Ханкс сподели, че е пленен от перлата на полското автомобилостроене и притежава един такъв автомобил в колекцията си. Малкият Fiat има нещо феноменално в себе си, което го прави вечно актуален и в същото време привлекателен заради специфичния ретро акцент. Той притежава уникален чар и силна харизма. Ето защо много ценители и до днес продължават да поддържат и съхраняват такива автомобили, които имат не само сантиментална, но и доста висока материална стойност.

Прохождащият Fiat 126P, известен като “Maluch” (дребосък) има множество вариации, които отразяват неговата универсалност. Един от по-малко известните, но може би най-атрактивни варианти, е вдъхновен от Jeep и се нарича Wadera („тиня“). Той е създаден в края на 80-те години от екипа на Fibra-Studio в Миколув, малко градче близо до Катовице. Още в годините, когато полският Maluch тепърва започва да завладява света, конструкторите от различни места в Полша се опитват да покажат едно различно лице на този модел.

В резултат на това се появяват безброй версии във вид на кабриолет, пикап, комби и дори лимузина. Fiat 126Р Wadera обаче се отличава с това, че е изработен в лимитиран тираж от 20 екземпляра – достатъчно за прототипна серия, но недостатъчно, за да се говори за масовото производство. Той може да се определи като бутиково издание, адресирано към ценителите на стария полски автомобилизъм. Бутафорната радиаторна решетка, очевидно вдъхновена от Jeep, фаровете, взети от Ford Fiesta, и масивните гуми 155 R 13, придават на този модел ефектен офроуд вид (въпреки че техническите параметри не надхвърлят възможностите на всеки друг малък градски автомобил).

След като получават положително становище от съответните инстанции относно параметрите за безопасност и общите характеристики, създателите на Fiat 126P Wadera  го пускат в продажба, като времето за изпълнение на една поръчка е определено на не повече от месец. Колата се оказва много атрактивна и веднага се намират не само достатъчно клиенти за 20-те завършени екземпляра, но и ентусиасти, които сами си изработват подобни копия. Днес са оцелели само няколко екземпляра, като характерното за тях е, че всеки е малко по-различен от останалите. Няма два напълно еднакви, което е допълнително предимство за колекционерите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин