Porsche Taycan с визия а ла Аркелин

0307
2022

Заедно с дизайнера Шон Уодърспуун Porsche показа уникален Taycan Cross Turismo. Във вътрешното пространство са използвани корд и корк!

Помните ли VW Polo Арлекин? Шареният малък автомобил, който изглеждаше сякаш е сглобен от резервни части? Замислен като маркетингов трик, в средата на 90-те това Polo се превърна в неочакван успех – 3800 произведени екземпляра. Днес Polo Арлекин е търсен модел от колекционери. Сега Porsche представи Taycan Cross Turismo, който напомня на шареното VW. Арт-автомобилът обаче ще си остане единична бройка!

Шареният Porsche Taycan 4 Cross Turismo е дело на дизайнера Шон Уодърспуун. 32-годишният, станал известен с дизайна на Nike Air Max 97/1, и който междувременно работи с Adidas, има страст към шарените цветове и различните мотиви – несъмнено това си личи и при Taycan.

Процесът по избиране на цветовете е бил сложен, Уодърспуун се съгласява доста трудно с избора. „Когато наблюдавам нещо, се питам, как бих могъл да го променя и да го пренеса на ново ниво“, обяснява той. За целта по време на няколко събирания в дизайнерския център във Вайсах са изпробвани цветове и мотиви с помощта на виртуална реалност върху дигитален автомобил.

Впоследствие Уодърспуун изпраща на Porsche, мостри, от които да бъдат създадени цветовете. Специално смесените тонове („Nash Blue“, „Sean Peach“, „Loretta Purple“ и „Ashley Green“) са кръстени на членове на семейството на дизайнера.

Вътрешното пространство е още по-впечатляващо от екстериора

За първи път създаденото от Уодърспуун, разполагащо с 350 кВт. (476 к.с.) електрическо Porsche е показано през март 2022 в Тексас, а сега можете да хвърлите погледи на интериора– а той е не по-малко атрактивен от екстериора: зелена, синя и лилава кожа срещат корд и корк.

Необичайното за автомобилното производство материали са обработени по специалните изисквания на Уодърспуун, а кордът и коркът се използват редовно в колекциите. Коркът се използва за горната част на арматурното табло, подлакътника, предната, средната и задната колони, както и за волана и постелките, като създават предизвикателства за тапицерите на Porsche. С плата корд те вече са работили при седалките и тавана на специалния модел на 911 (992) Targa 4S Heritage Edition.

Почти никакви граници при индивидуализирането

С този арт автомобил, Porsche показва по впечатляващ начин, че при индивидуализирането вече почти няма граници. В бъдеще клиентите ще имат възможност за още повече пространство по отношение на оформяне на желанията. А кой знае, дали този шарен Taycan ще остане само единична бройка. VW Polo Арлекин също не беше замислен за серийно производство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин