Porsche Taycan е новата кола за безопасност на Формула Е

2001
2022

Porsche с лидерски качества: Когато Taycan с отличителен дизайн потегли от пит лейна и излезе на пистата на Световния шампионат Формула Е на ABBFIA, той бързо ще поеме водачеството. Първият изцяло електрически спортен автомобил на Porsche е новата кола за безопасност в иновативната серия за електрически състезания този сезон. Автомобилът ще отпразнува своя дебют на пистата по време на откриващия кръг на сезона на Формула Е на 28/29 януари в Дирия, Саудитска Арабия.

Създаден да бъде нещо повече от кола за безопасност на Формула Е, впечатляващо боядисаният Porsche Tycan Turbo S развява цветовете на единадесетте отбора, състезаващи се в Шампионата, както и цветовете на FIA и Формула E. Той символизира ангажимента на всички, участващи във Формула Е, и общия път към бъдещето на изцяло електрическите моторни състезания. В същото време автомобилът дава визуален израз на социални ценности като разнообразие и общност. Номерът 22 отбелязва представянето на 22-мата пилоти, които участват в серията този сезон. 

„Гордеем се, че Формула Е е възложила на Porsche тази задача – така важна за безопасността на нейните пилоти“, казва Томас Лаудeнбах, вицепрезидент на Porsche Motorsport. „С Taycan Turbo S като официална кола за безопасност, ние даваме важен принос за безопасността на пистата и също така подчертаваме значението на Формула Е за Porsche Motorsport. Отличителният дизайн илюстрира нашия ангажимент към успешното бъдеще на тази иновативна състезателна серия. Въпреки че сме съперници на пистата, ние разпространяваме това послание към света заедно. Нещо повече, надяваме се, че това ни позволява да се харесваме и на по-млада целева аудитория, които все още не са фенове на моторните спортове.“

„Формула Е се радва, че Porsche Taycan Turbo S ще служи като кола за безопасност на Шампионата от сезон 8“, казва Джейми Рейгъл, главен изпълнителен директор на Формула Е. „Porsche Taycan Turbo S е върхът на високопроизводителните електрифицирани автомобили и ще освети градските писти на Формула Е по целия свят. При проектирането на колата за безопасност на Формула Е Porsche си представи критичната функция за безопасност на пистата като мощен символ на ангажимента на Шампионата към електрифицирано бъдеще и единството на конкурентите в Световния шампионат Формула Е на ABB FIA.”

Благодарение на своята маневреност и безопасност, както и на своята мощност до 560 kW (761 к.с.), високопроизводителният Taycan Turbo S е идеалният избор за критично важната роля на кола за безопасност в единствения Световен шампионат по изцяло електрически моторни спортове, провеждащ се в сърцето на емблематични световни градове като Лондон, Мексико Сити, Ню Йорк, Берлин, Монако и Сеул. С функция Launch Control, флагманският модел в гамата на Taycan ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди и достига максимална скорост от 260 км/ч.

Трансформирането на Porsche Taycan Turbo S в кола за безопасност е наложило инсталирането на клетка за защита при преобръщане и състезателни обгръщащи седалки с шестточкови предпазни колани, както и кабелни снопове за осветлението на автомобила и регистратор на данни Marelli. Мигачите са интегрирани в броните. Новото работно място на Бруно Корея (Португалия), дългогодишния водач на колата за безопасност на Формула E, е оборудвано също с пожарогасител и високотехнологична комуникационна система. В резултат на това, превозното средство за безопасност отговаря на всички изисквания за обслужване в силно конкурентна серия като Световния шампионат Формула Е на ABB FIA.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин