Porsche Panamera II 4S Diesel: най-бързата дизелова лимузина

Новото Porsche Panamera 4S Diesel има мотор с 422 „коня“, работещ на принципа на самовъзпламеняването. AUTO BILD изпробва най-бързата дизелова лимузина на света!

2308
2016

С второто поколение на Porsche Panamera една по-скоро „сива мишка“ се превърна в звезда само за една нощ. Изцяло новата Panamera 4S Diesel генерира 422 к.с. и чудовищните 850 Нм – с което „спортистът“ официално се превръща в най-мощната серийно произвеждана лимузина на планетата. Максималният въртящ момент е достъпен още при 1000 об/мин, заради което новият 4S Diesel тегли здраво в ниския и средния оборотен диапазон. Чак когато оборотомерът покаже най-високите стойности, тягата става малко по-слаба.

AUTO BILD почувства колко мощно ускорява колата по магистралата и при изпреварване на междуградски път – „набирането“ от 80 до 120 км/ч трае феноменалните 3 секунди. А човек може да си спести натискането на превключвателя на режимите за шофиране, разположен върху волана.

Porsche-4-литровият дизелов V8 със система за изключване на цилиндрите не се натрапва акустично дори в спортен режим – което е изненадващо. А който има толкова мощ, има правото да бъде по-гръмогласен – поне при високи обороти. Все пак тази машина си остава истинско Porsche, което по желание развива до 285 км/ч и ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,3 сек. При тези ултрапостижения разходът (по норма, естествено) е 6,7 л на 100 км. А който си поръча опционалния 90-литров резервоар, на теория може да изминава и 1500 км с едно зареждане – с най-бързата дизелова лимузина в света! Противно на очакванията, Panamera 4S Diesel използва 8-степенна скоростна кутия с два съединителя. От една страна, тя „изрежда“ много бързо предавките при динамично каране, а от друга – прави добро впечатление и при по-спокойно шофиране, но въпреки това не се доближава до комфортните смени на трансмисия с хидротрансформатор.

Собствено тегло над 2 тона

Ускорението на „германеца“ с 422 „коня“ е главозамайващо – особено с оглед на собственото му тегло от 2,1 тона (въпреки наличието на покрив, врати и предни калници от алуминий). С оглед на сериозната маса колата остава стабилна, единственото лекото полюшване на каросерията в остри завои и склонноста към недозавиване в граничната зона „издават“ килограмите. Кормилното управление комбинира великолепно добрата обратна връзка и комфорта – двете неща, които човек очаква от спортна лимузина. Дори и без двойно стъкло нивото на шума в купето е много ниско – само да не бяха страничните огледала, които създават около себе си завихряния и шумят при скоростно темпо на магистрала.

Изцяло новият интериор радва окото. „Морето“ от бутони на централната конзола, напомняща за част от самолетен кокпит, е изчезнало и е заменено с чувствителни на допир повърхности. Превключвателите невинаги реагират при първия контакт и оставят върху себе си мазни отпечатъци – а клиентите на премиум автомобили ще се подразнят от това. Големият тъчскрийн е почти перфектен от гледна точка на ергономията, освен това се вписва идеално в арматурното табло. За нас е голяма изненада, че шофьорът трябва да разчита на класически аналогов оборотомер, поставен между два идеално четими дисплея. Дали не е прекалено лимузината като Panamera да притежава толкова много ретро чар? Комфортът на седене също е добър. Кожените кресла са идеални за дълъг път, но щеше да бъде по-хубаво, ако предлагаха по-добра странична опора. Мястото както отпред, така и отзад е достатъчно за четирима възрастни.

 За 240 000 лева салонът не е изцяло кожен!

Когато разберете цена на Panamera 4S Diesel, ще ви спре дъхът. За близо 240 000 лева ще получите изпълнение със солиден базов пакет, включващ частично кожен салон, автоматичен климатик и навигационна система. Който иска повече лукс, трябва да избере някои от безкрайните специални пакети и лесно ще вдигне цената с добавката на шикозни 21-цолови джанти, климатизирани седалки отпред отзад (общо 14 600 лева), скъп набор от електронни асистени (ок. 6500 лева), аудиосистема Burmester (14 000 лева) и т.н. С всички тези опции колата излиза около 275 000 лева – за толкова можете да си купите BMW M760Li xDrive или Mercedes-AMG S63 4Matic, пълни с екстри и с почти 600 к.с. Но без гените на Porsche.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин