Porsche Macan III: от бензиновата колонка към контакта

2909
2017

ХОРАТА от Porsche дали са наясно какви ги вършат? От Щутгарт възнамеряват да преоборудват Macan, който с 95 000 продадени екземпляра е най-продаваният модел на марката за изминалата година, към електрическо задвижване. След него идва ред и на по-следващото поколение на Cayenne – през 2025 г., а към неизвестен момент 911 ще се присъедини като Plug-in хибрид. Време за промяна в Porsche! Постепенно двигателите с вътрешно горене ще отпадат, а в Porsche биха могли да направят нов електромобил като заместник на слабо продаващите се Boxster и Cayman. „Нямаме друг избор, ако искаме да достигнем стойностите на CO2, които сме си поставили за цел“, казва шефът на Porsche Оливер Блуме.

Като средство за постигане на целта се явяват две нови платформи. J1 е наименованието на кода на новата архитектура за електромобили, която през 2019 г. ще се появи като Mission E Turbo и 4S с мощност от 400 до 600 к.с. През 2022 г. пък ще е готова за серийно производство премиум платформата за електромобили (PPE, лимузини и SUV), разработвана съвместно от Porsche и Audi. Преходната фаза от бензинови и дизелови модели на Macan към електрически ще продължи дотогава, докато заводът в Лайпциг бъде преоборудван за целта. Ако всичко протече според плана, от 2022 г. всяко трето ново Porsche ще се зарежда от контакта. Към момента техниката на наследниците на Macan и Q5 преминава през последните фази на разработка. Сътрудничеството между Audi и Porsche ще се изразява под формата на окачване и задвижване (във Вайсах), а швабите ще дават тон и за конструкцията на батериите, 800-волтова бордова мрежа и станциите за бързо зареждане с капацитет 350 кВт.

От Инголщат ще се погрижат за дигитализирането, материалите, Plug-in приложенията и архитектурата на моделите с висока каросерия (SUV). Въпреки че електромобилите се състоят от значително по-малък брой части в сравнение с колите с двигател с вътрешно горене. Платформата PPE позволява електрическо задвижване на предната и задната ос, отделно управление на всяко едно колело, използване на от един до три електромотора, подпомагане на сцеплението и управляемостта посредством прецизно разпределение на въртящия момент, като Mission E ще играе ролята на пионер. В зависимост от изпълнението на разположение ще бъдат между 300 и 550 Нм – на агрегат и на момента. При максимални обороти от 16 000 инженерите са разработили следните степени на мощността: 160, 240 и 320 кВт (218, 326 и 435 к.с.). Обещанията за пробега са 500 километра. Трансмисията е свързана на предната ос директно към електромотора. За задната ос се използва двустепенна предавателна кутия. Очаква се до 2025 г. повишението на ефективността на батериите да е 30 процента, а до 2030 – дори 50 процента. Още през следващите три години цената на батериите ще падне от 150 на 80 евро на киловатчас.

Тъй като едновременно с това батериите ще стават и по-леки и по-малки, подобрението на съотношението „тегло-мощност“ е въпрос на време. Въпреки че Macan E трябва един ден да може да се движи напълно автономно, никога няма да има модел на Porsche без волан и педали. По съвсем нови пътища ще поемат дизайнерите при оформлението на кокпита – без объркващи дисплеи, менюта и полета с бутони. Вместо това автомобилът ще се управлява интуитивно с гласови команди и тъчскрийни. Цената? Нито цент повече в сравнение с идентично оборудван Macan от актуалната серия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин