Porsche Engineering разработва интелигентния автомобил на бъдещето с игрови двигатели


19
апр.
2021

Porsche Engineering, доставчик на технологични услуги и изцяло притежавано дъщерно дружество на Porsche, използва игрови двигатели от гейминг индустрията, за да разработва интелигентния автомобил на бъдещето. Игровите двигатели генерират фотореалистични изображения и осигуряват физически правилното поведение на обектите в компютърните и видео игри. Наред с други приложения, Porsche Engineering използва тези софтуерни пакети за виртуално разработване и тестване на високо автоматизирани функции за задвижване. Това съкращава времето за разработване, спестява разходи и прави мобилността по-безопасна. В автомобилния конфигуратор на Porsche игровите двигатели са предназначени да подпомагат клиента в конфигурирането на неговия автомобил.

„Ние използваме голямо разнообразие от технологии за разработване и тестване на интелигентния и свързан автомобил на утрешния ден“, казва Дърк Лапе, главен технически директор на Porsche Engineering. „Игровите двигатели имат решаваща роля тук, заедно с изкуствения интелект. Те обучават системи в помощ на водача със синтетични сензорни данни. Така всеки сценарий и ситуация могат да се изиграят в детайли.“

Алгоритмите на системите в помощ на водача изискват много обучение и валидиране – и все пак не всяко събитие, което трябва да бъде тествано, се случва по време на реални пробни шофирания. „Шофиранията, симулирани с помощта на игрови двигатели, имат предимството, че могат да се повтарят толкова често, колкото е необходимо, и могат да бъдат контролирани до най-малкия детайл. В допълнение към реалните и виртуалните изпитвания Porsche Engineering прилага също смесени форми: истински автомобил може да реагира на виртуални обекти например.

Използването на игрови двигатели се простира отвъд обучението на системите в помощ на водача: При проектирането на автомобилите те се използват за намаляване на броя на реалните прототипи и по този начин спестяват време и разходи. За тази цел Porsche Engineering използва инструмент за визуално инженерство, разработен вътрешно, който може да се използва въз основа на CAD данни и очила за разширена реалност (AR) или виртуална реалност (VR), за да изясни въпросите за оптималното подреждане на компонентите например бързо и икономично.

Игровите двигатели също така ще подобрят допълнително изживяването на клиента при покупка в бъдеще. Porsche в момента тества така наречения автомобилен конфигуратор с виртуална реалност. В бъдеще клиентите в Porsche Центровете ще виждат почти фотореалистична триизмерна симулация на конфигурирания си автомобил чрез геймърски компютър със свързани VR очила.

С новите методи за разработване в автомобилната индустрия се появяват и нови типове служители. „Разработчиците на софтуер с опит в гейминг индустрията оформят бъдещето на мобилността, както и машинните инженери и експертите по изкуствен интелект“, продължава Лапе. „Интелигентният и свързан автомобил е създаден чрез комбиниране на автомобилния експертен опит от световна класа със софтуерния опит. Ние сме автомобилни маниаци, които обичат да програмират в същото време.“

За Porsche Engineering

Porsche Engineering Group GmbH е международен технологичен партньор на автомобилната индустрия. Дъщерното дружество на Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG разработва интелигентния и свързан автомобил на бъдещето за своите клиенти – включително функции и софтуер. Около 1500 инженери и разработчици на софтуер са посветени на най-новите технологии, например в областта на високо автоматизираните функции за задвижване, електронната мобилност и високоволтовите системи, свързаността и изкуствения интелект. Те пренасят в бъдещето традицията на дизайнерското бюро на Фердинанд Порше, основано през 1931 г., и разработват дигиталните технологии за автомобилите на утрешния ден. По този начин специалистите съчетават задълбочени познания в областта на автомобилите с опит в областта на дигиталните технологии и софтуера.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин