Porsche Boxster Spyder и 718 RS60 Spyder: Легендите живеят по-дълго

Porsche просто се отказаха от нещо в Boxster – така, както при събрата му от 60-те години

2207
2016

ПОЗНАТО ЛИ ВИ Е? Телефонът звъни целия ден, непрекъснато пристигат имейли, а следващата отпуска е сякаш след цяла вечност. Човек има нужда от почивка. Но колкото и парадоксално да звучи – почивката идва отново под формата на работа… С перфектното средство за разрешаване на ситуации като горната разполагат от Porsche. Името му е Boxster Spyder, а добавката в името е традиционна, когато в Цуфенхаузен се отказват от повече от обичайното. Електрически покрив? Това е за разглезените, на нас не ни трябва. Климатична инсталация и радио? Насрещният вятър и дрезгавият глас на 6-цилиндровия боксерен мотор като аудиосистема са напълно достатъчни. Без съмнение, тежащият 1315 кг двуместен модел привлича безкомпромисните и заклети фенове на Porsche –Boxster GTS с 330 к.с. тежи само 1345 кг.

За да покажем, че за тези пари може да съществува по-малко Boxster, но повече Porsche, от Цуфенхаузен са поставили две „гърбици” директно зад водача. В историческо отношение това е напълно правилно, тъй като 718 RS60 Spyder от 60-те години е първото Porsche, което има такива, по онова време по аеродинамични причини.

ДА ОТВОРИМ ПОКРИВА? ПО-ЛЕСНО Е ДА ГО КАЖЕШ, ОТКОЛКОТО НАПРАВИШ

Няма електрически покрив – на никого не му и липсва

Няма електрически покрив – на никого не му и липсва

Но достатъчно сме ви занимавали с теорията – Spyder все пак е машина за управление. При това открита. Така пътуването приключва още преди да е започнало. Тъй като след като отключите миниатюрното покривче, се налага да слезете. Отваряте задния капак, закрепвате малките перки за покрива, след това сгъвате всичко това зад двигателя, затваряте капака и се надявате, че пръстите ви не са пострадали. Тренираните водачи го правят за максимум минута. Все пак: за разлика от вибриращия покрив на предшественика, новата „шапка” е подходяща и за движение с много висока скорост.

 

SPYDER ОЗНАЧАВА ПО-МАЛКО BOXSTER, НО ПОВЕЧЕ PORSCHE

Миниатюрните седалки тип корито с червена кожена тапицерия са много удобни за състезатели

Миниатюрните седалки тип корито с червена кожена тапицерия са много удобни за състезатели

Онова, което ви очаква след това, компенсира сложното сгъване на покрива. 6-цилиндровият боксерен агрегат с 375 к.с. се събужда с дрезгав глас. С кратко щракване превключваме на първа предавка (тук не се предлага автоматичната трансмисия с два съединителя PDK!) – и потегляме. Окачването, двигателят и трансмисията на Porsche функционират перфектно прецизно и директно. Въпреки това и доста комфортно – няма и помен от някогашната твърдост на Porsche в модели като 718 Spyder. Този супер Boxster се чувства в свои води най-че пир движение по път със завои. Без странично накланяне моделът превзема острите завои с безупречна неутралност, на която би завидяла дори цяла Швейцария. Водачът седи в много удобните седалки тип корито и се наслаждава на управлението на 911 Turbo, което блести с хирургическата си прецизност. Автомобилът не познава както свръхзавиването, така и недозавиването – ако искате дрифт, трябва да го провокирате. В кокпита личат фини материали, а неподправеността, с която ще изживеете природата в този Boxster наподобява единствено на тази на мотоциклет. Накрая слизам доста изпотен, но щастлив от този Spyder – отпочинал съм работейки. Какво прекрасно противоречние…

Технически данни:

Ужасите на пистата: когато през 60-те години в огледалото за обратно виждане се появи тази предница, значи си загубил. Не на последно място и заради 4-цилиндровия мотор със 160 к.с.

Ужасите на пистата: когато през 60-те години в огледалото за обратно виждане се появи тази предница, значи си загубил. Не на последно място и заради 4-цилиндровия мотор със 160 к.с.

Porsche 718 RS60 Spyder
4-цил. боксерен мотор, отз. надл. работен обем 1587 куб. см мощност 118 кВт. (160 к.с.) при 7800 об/мин • задно задвижване/5-степ. механична трансмисия • макс. скорост 225 км/ч година на производство 1960

Porsche Boxster Spyder
6-цил. боксерен мотор, отз. надл. работен обем 3800 куб. см мощност 276 кВт. (375 к.с.) при 6700 об/мин макс. въртящ момент 420 Нм при 4750 об/мин • макс. скорост 290 км/ч • 0–100 км/ч за 4,5 сек задно задвижване/6-степ. механична трансмисия • обем на резервоара 54 л • Д/Ш/В 4414/1801/1262 мм • разход на гориво 9,9 л А 98 Н/100 км CO2 230 г/км

ИЗВОД

Когато от Porsche се отказват от повече от обичайното и всичкото това става под открито небе, добавката в името е Speedster (356 и 911) или Spyder като при 550, 718 и Boxster. Обозначението е такова заради различната база: кабриолетите стават Speedster, роудстърите – Spyder. Към момента Porsche има два Spyder-а в програмата си – 918 и Boxster. За 2017 г. е планиран и 911 Speedster.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин