Porsche Boxster като Shooting Brake

1803
2020

Автомобилните ентусиасти обичат онези „секси комбита“, познати като Shooting Brakes. От една страна, защото те са по-практични от 2-местните „спортисти“, а от друга – тъй като са по-красиви от стандартните „товарачи“. Група холандски студенти решава да направи Shooting Brake на базата Porsche Boxster първо поколение (986). Резултатът от проекта е впечатляващ – макар че почти никой не вярва, че базата действително е Boxster.

Идеята за проекта идва от Ерик Грьонендийк де Лаат, доцент по автомобилна техника към Университета Фонтис в Айндховен. Оттам се свързват с Van Thull Development и започват съвместна работа. Специалистите по каросерии и композити трябва да помогнат на студентите за разработката и дизайна на Boxster Shooting Brake.

От Van Thull асистират общо четири часа по време на процеса по разработка. Тук трябва да упоменем, че никой от студентите, взели участие в проекта, не е имал опит с направата на каросерии или с дизайна на автомобили. Ето защо крайният резултат е още по-впечатляващ.

Много части, с които Boxster се превръща в Shooting Brake, идват от други автомобили. Предните и врати и прозорци например са от 996 Carrera, задните прозорци и части от линията на покрива – от компактен модел Peugeot, който остава неназован. Четиримата студенти решават да придадат на Boxster по-модерна визия. Затова поставят предницата на 997 Carrera, а отзад – компоненти от 991 Carrera. И това, което е интересно при проекта е, че той ще бъде реализиран в малка серия. В момента Van Thull Development прави форми за покрива, задната част, праговете и задната броня.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин