Porsche 928 – 45 години от легендарната премиера

2012
2022

1977 г. е емблематична не само за компанията Porsche, но и за производителите на спортни автомобили като цяло. Причината за това е, че тогава за пръв и последен път в историята на този специфичен клас, спортен автомобил е удостоен с престижната титла “Автомобил на годината” – това е Porsche 928.

Новото спортно купе от Щутгарт се отличава от своите консервативни предшественици не само с футуристичния си дизайн, но и с чувствително увеличената собствена маса, която обаче се оказва безобидно препятствие за мощния V-образен 8-цилиндров двигател. Благодарение на своето перфектно качество, авангардни технически решения и модерна външност, още с появявата си 928 се нарежда сред най-престижните имена от висшата прослойка на GT-класа.

Историята на модела започва още през 1971 г., когато Фери Порше се заема с намирането на достоен наследник на Porsche 911, който се ползва с огромна популярност, както тогава, така и днес. От друга страна обаче е било твърде рисковано бъдещето на компанията да разчита само на един модел, което провокира решението за създаване на изцяло нов, модерен наследник, обозначен като 928.

Първоначалната концепция изглежда ясна – автомобил с по-мощен двигател и функционални задни седалки. За да постигнат предварително заплануваните 300 к.с., конструкторите от Щутгарт разработват нов двигател V8, който обаче се оказва чувствително по-тежък от предварителните планове. Това налага сериозно подсилване на скоростната кутия и сливането й в общ блок с водещия заден мост, така че да бъде постигнат максимален баланс при разпределението на тежестта отпред и отзад. Първият прототип е завършен и подложен на серия от изпитания през 1973 г.

Точно в този период обаче Арабско-израелската война довежда до сериозна петролна криза, която особено остро рефлектира върху производителите на скъпи, мощни и разточителни откъм гориво автомобили, сред които е и Porsche. Проектът е спрян незабавно и неговото по-нататъшно развитие е възобновено едва през 1977 г.

Серийният вариант на Porsche 928 е представен в Женева през март 1977 г. Неговият двигател първоначално е с по-скромен работен обем от 4,5 л, а мощността му е понижена на 240 к.с., което го прави и по-бавен, но за сметка на това по-икономичен от първоначалния замисъл. Освен с новия двигател V8, автомобилът разполага и с още едно интересно техническо нововъведение – задното окачване тип Weissach, което допуска пасивно управление на задните колела. Обикновените системи на окачване при задните колела предизвикват леко раздалечаване при спиране, което създава нестабилност и опасност от завъртане. Точно това раздалечаване се компенсира от системата Weissach, и така се постига много по-добра стабилност на управлението. Именно благодарение на тази система, както и на сериозната работа по създаването на ударопоглъщащи зони в най-уязвимите точки на каросерията, Porsche 928 се нарежда сред добрите примери за безопасен автомобил от края на 70-те години.

Първоначално заплануваната мощност от 300 к.с. става реалност през 1979 г., когато е лансирана модификацията 928 S. В този случай работният обем на двигателя е увеличен до 4,7 л при степен на сгъстяване 10:1, а максималната скорост вече достига 241 км/ч. През 1985 г. същият вариант на автомобила получава по четири клапана на цилиндър, както и два допълнителни спойлера отпред и отзад, благодарение на които коефициентът на аеродинамично съпротивление е намален от 0,41 до 0,38.

През 1992 г. се появява и най-мощната, луксозна и последна във фирмената история разновидност на 928, обозначена като GTS. Работният обем достига 5397 куб.см, мощността е увеличена на 350 к.с., а максималната скорост вече е 274 км/ч.

За своята 17-годишна кариера обаче Porsche 928 никога не успява да се превърне в достоен наследник на 911 и изцяло да го измести от заводската гама. Основните причини за това са две – първо, той винаги е бил прекалено скъп, и второ, истинските ценители на марката винаги са били толкова привързани към непреходния имидж на “боксерния” класик 911, че много от тях и до днес не признават 928 за истинско Porsche.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин