Porsche 911 GT3 R: бруталната „пистарка“ за 900 хил. лева

1305
2018

Само преди няколко седмици Porsche тестваше възможностите на прототипа 911 GT3 R на Монца, а сега звярът за писта отпразнува официалната си премиера. Готов за сезон 2019, расовият спортен автомобил е базиран на шосейния 911 GT3 RS и използва почти идентичен 4-литров редови „шестак“ със секвенциална шестстепенна трансмисия. Без ограниченията атмосферният двигател развива 542 к.с. и предлага по-широк оборотен диапазон.

В сравнение с предшественика, моделът за 2019 е претърпял промени по аеродинамиката, също така е увеличена и обиколката на предните колела от 650 на 680 мм и е поставенo най-новото окачване с двойни носачи на Porsche.

Инженерите са подобрили спирачната система и са „освободили“ в по-голяма степен антиблокиращата система. Отпред има алуминиеви апарати с шест бутала, които „захапват“ вентилирани дискове с размер 390 мм. В задната част от Porsche са сложили апарати с четири бутала и дискове с диаметър 370 мм.

Сигурността също е подобрена с нова седалка тип „корито“ с 6-точков предпазен колан. Регулируемите педали и оптимизираният център на тежестта за позицията на водача също допринасят за безопасността. Също така шофьорската врата съдържа компоненти от алуминий и карбон с абсорбираща енергията пяна, за да служи като предпазващ елемент при удар.

За по-лесно зареждане на 120-литровия резервоар и по-малко време в бокса, 911 GT3 R може да бъде зареждан и от двете страни в зависимост от конфигурацията на пистата. Всички прозорци са направени от поликарбонат, а предният и задният капак, покривът, вратите и калниците са от карбон за възможно най-ниско тегло.

Спартанският кокпит е перфектно адаптиран към нуждите на водача, също така за пръв в 911 GT3 R има климатик, свързан директно към седалката и каската на пилота. Porsche вече приема поръчки за модела срещу сумата от 900 000 лева, като доставките започват през декември.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин