Porsche увеличава инвестициите си в производството на синтетични горива

0704
2022

Porsche инвестира  75 млн. щатски долара в HIF Global LLC. В замяна на това, производителят на спортни автомобили придобива дългосрочен дял в HIF Global LLC, холдингова компания на активни в международен план разработчици на проекти за съоръжения за производство на синтетични горива. Наред с други проекти, базираната в Сантяго де Чили компания изгражда пилотния завод за е-горива Haru Oni в Пунта Аренас (Чили). Инициирано от Porsche и реализирано с партньори като Siemens Energy и ExxonMobil, производството на синтетични горива от водород и CO2 с използване на вятърна енергия се очаква да започне в средата на 2022 г. Тези синтетични горива на основата на електроенергия позволяват работа на двигателите с вътрешно горене почти без емисии на CO2.

С инвестицията си в HIF Global LLC Porsche участва в международен кръг за финансиране заедно с чилийската компания Andes Mining and Energy (AME) и американските компании EIG, Baker Hughes Company и Gemstone Investments. Като цяло в HIF Global LLC ще се влее сума в ниския диапазон на деветцифрено число в щатски долари. AME остава мажоритарният акционер в HIF Global LLC. Допълнителният капитал ще се използва за разработване на промишлени съоръжения за синтетични горива в Чили, САЩ и Австралия, които разполагат с големи запаси от възобновяема енергия.

„Синтетичните горива имат важен принос за опазването на климата и допълват нашата електрическа мобилност по смислен начин. Като инвестира в промишленото производство на синтетични горива, Porsche разширява своя ангажимент за устойчива мобилност. Общо погледнато, нашите инвестиции в разработката и предоставянето на тази иновативна технология възлизат на повече от 100 млн. щатски долара“, казва Барбара Френкел, член на Изпълнителния борд, отговаряща за закупуването на стоки и услуги в Porsche AG.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин