Porsche увеличава дела си в Rimac на 15,5%

1109
2019

Porsche увеличава своя дял в компанията за технологии и спортни автомобили Rimac Automobili на 15,5%. През юни 2018 г. базираният в Щутгарт производител на спортни автомобили закупи 10-процентен дял в Rimac. Сега Porsche засилва установеното партньорство. Хърватската компания разработва и произвежда компоненти, свързани с електромобилността, както и собствени електрически суперспортни автомобили. Porsche инициира партньорство в развойната дейност с Rimac на фона на собствената си кампания за електрическа мобилност.

„Porsche подкрепя Rimac и тяхното позитивно развитие вече от една година“, обяснява Луц Мешке, заместник-председател на Изпълнителния борд на Porsche AG и член на Изпълнителния борд, отговарящ за финанси и ИТ. „Бързо разбрахме, че Porsche и Rimac могат да научат много едни от други. Вярваме в това, което Мате Римак и неговата компания могат да предложат. Затова увеличихме нашия дял и възнамеряваме да засилим сътрудничеството си в сферата на батерийните технологии.“

Основателят Мате Римак (31) започва да разработва своята визия за бърз електрически спортен автомобил в гараж през 2009 г. Rimac представи своя най-нов електрически автомобил – C Two, на Международния автомобилен салон в Женева през март 2018 г. Двуместният автомобил произвежда почти 2000 к.с. и достига максимална скорост от 412 км/ч. Той се радва на пробег от 650 километра (по NEDC) и може да презареди 80% от пълния капацитет на батерията си в рамките на половин час благодарение на бърза зарядна система с мощност 250 kW. Компанията разработва и произвежда също високопроизводителни батерии и системи за електрическо задвижване.

„Да спечелим Porsche като акционер беше едно от най-важните събития в нашата история. Фактът, че сега Porsche увеличава дела си, е най-добрата форма на потвърждение за нашето сътрудничество и представлява основата за още по-тясна връзка“, обяснява управителят Мате Римак. „Ние сме едва в началото на нашето партньорство и въпреки това нашите високи очаквания са вече оправдани. Имаме много идеи за сътрудничество, които се стремим да реализираме в бъдеще. Основният фокус е да създадем печеливша ситуация и за двете партниращи страни и да предложим на нашите крайни клиенти добавена стойност, като разработим вълнуващи електрифицирани модели.“

Бързоразвиващата се компания, базирана в Загреб, има около 550 служители. Rimac се фокусира върху технологии за батерии във високоволтовия сегмент, електрическите силови агрегати и разработването на дигитални интерфейси между човек и машина (HMI). Компанията разработва и произвежда и електрически велосипеди чрез дъщерното си дружество Greyp Bikes, основано през 2013 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин