Porsche-то на Джоплин бе продадено за 1,6 милиона евро

Porsche 356 Cabrio на Джанис Джоплин с психеделични рисунки бе продадено за огромна сума - три пъти по-висока от очакваната

1112
2015

При търга на 10 декември в RM Sotheby’s  Ню Йорк Porsche 356C 1600 Cabrio, бивша собственост на Джанис Джоплин, бе продадено за три пъти по-висока сума от очакваната. Наддаванията спряха чак при 1,76 милиона долара (1,6 милиона евро). Преди това експертите на аукционната къща бяха оценили стойността на кабриолета от 1965 година на не е повече от 500 000 долара.

Джанис Джоплин е карала Porsche, а не Mercedes, както може да се предположи от най-известната й песен от 1970 година. Певицата закупила Porsche-то, което първоначално било перлено-бяло, през септември 1968 година на старо за 3500 долара, а след това един неин приятел го изрисувал в психеделичен стил. Затова каросерията на кабриолета е покрита с пеперуди, цветя и портрети на членовете на нейната група.

Porsche-то е реставрирано многократно

По онова време автомобилът бил много добре познат на жителите на Сан Франциско, Джоплин не „слизала“ от него. Докато на сутринта на 4 октомври 1970 година го паркирала пред Landmark Motor Hotel в Холивуд, където починала починала на само 27-годишна възраст от свръхдоза хероин. От смъртта на Queen of Rock’n’Roll автомобилът е собственост на нейното семейство, а през последните две десетилетия бе изложен в Rock and Roll Hall of Fame в Кливланд. Сега семейството решило да продаде автомобила. Той е реставриран многократно и се намира в много добро състояние. „356С на Джанис Джоплин безспорно е едно от най-забележителните Porsche-та на всички времена“, казва Иън Келехър, директор на аукционната къща. „То е олицетворение на изкуството, поп-културата и социалните движения“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин