Porsche с мотор от Формула 1: Lanzante наточи 911

1306
2024

Над 600 к.с. и обороти в петцифрения диапазон: това се получава, когато човек комбинира старо 911 с двигател от Формула 1!

По-бързо, по-леко, по-яко! Водени от това мото Lanzante са създали TAG Championship – само три пъти. Който иска да види това Porsche Turbo на стероиди, може да го направи от 11-ти до 14-ти юли 2024 на Goodwood Festival of Speed. Какво всъщност отличава това Porsche?

„TAG“ означава „Techniques d’Avant Garde“. Връзката е с един от най-известните двигатели във Формула 1. В началото на 80-те години двигателят дебютира в McLaren MP4/2C. Дизайнът на тези три Porsche 911 наподобява външния вид и цветовете на онзи модел. След преработката от Cosworth данните са впечатляващи: 625 к.с. и максимална скорост от 320 км/ч. Оборотите стигат до 10 250 об/мин! Всичко това е комбинирано с 6-степенна механична скоростна кутия.

Вътрешното пространство е изцяло променено

И кое върви ръка за ръка с повишаването на мощността? Правилно, редуцирането на теглото! За целта Lanzante прибягва до драстични мерки: всички части като врати, калници, капак на двигателя и брони са от карбон, като освен това интериорът е изцяло минимизиран. С изключение на седалките Recaro, арматурното табло и климатичната инсталация, всичко останало е сменено. Това води до 430 килограма по-малко и сега това 911 тежи само един тон. При такава мощност и толкова малко тегло естествено са необходими здраво захапващи спирачки – в този случай карбоново-керамични с четирибутални апарати (отпред и отзад). Освен това 930 е с 18-цолови магнезиево-карбонови джанти и гуми Michelin Pilot Sport 4.

Засега няма информация за спринтовете до 100, 200 или 300 км/ч, както и за цената.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин