Porsche създава седалки на 3D-принтер

2003
2020

Porsche прави революция в спортните седалки: компанията представя иновативна алтернатива на конвенционалната тапицерия на обгръщащите тялото седалки с концептуалната концепция „3D принтирана обгръщаща седалка“. Тук централната част на седалката, тоест основната възглавница и облегалката, е създадена частично чрез 3D принтер. В бъдеще клиентите ще могат да избират между три нива на твърдост (твърдо, средно, меко) за комфортния слой. С тази нова технология производителят на спортни автомобили още веднъж подчертава близките си връзки с моторните спортове: персонализираната спортна седалка следва принципа на поставяне на седалка, специфична за водача, както е обичайно за професионалните моторни спортове.

„Седалката е интерфейсът между човека и автомобила и затова е важна за прецизното спортно управление. Ето защо седалки, персонализирани за съответния пилот, са стандарт в състезателните автомобили от доста време насам“, казва Михаел Щайнер, член на Изпълнителния борд за проучване на разработки в Porsche. „С „3D принтираната обгръщаща седалка“ отново даваме на потребителите на серийни автомобили възможността да изпитат технология, пренесена от моторните спортове.“ Освен ергономичност, подобна на тази в моторните спортове, седалката също така предоставя уникален дизайн, намалена маса, подобрен комфорт и пасивна климатизация.

„3D принтираната обгръщаща седалка“ е базирана на олекотената обгръщаща седалка на Porsche и има конструкция тип „сандвич“: основна опора, изработена от експандиран полипропилен (EPP), е слепена с дишащ комфортен слой, състоящ се от съчетание от материали на полиуретанова основа, изработени чрез адитивно производство – тоест с 3D принтер. Външната повърхност на концептуалната седалка е изработена от Racetex и има специфичен модел на перфорация за по-добра климатизация. Стъклените панели предоставят изглед към изложените цветни компоненти на 3D принтираната рамка и придават на обгръщащата седалка уникален дизайн.

„3D принтираната обгръщаща седалка“ ще се предлага от Porsche Tequipment като седалка за водача на гамите 911 и 718 от май 2020 г. Първоначално серията ще бъде ограничена до 40 прототипа на седалки за употреба на състезателни писти в Европа в комбинация с 6-точков предпазен колан. В процеса на разработка ще бъде включена обратна връзка от клиентите. На по-късен етап, от средата на 2021 г., Porsche Exclusive Manufaktur ще предлага фабрично монтирани, одобрени за движение по пътищата „3D принтирани обгращащи седалки“ в три различни варианта за твърдост и цветове. В дългосрочен план технологията ще позволи и напълно персонализирани решения, ако достатъчно клиенти проявят интерес към тази възможност. Освен разширена гама цветове ще бъдат разработени и предлагани и седалки, адаптирани към конкретната форма на тялото на отделните клиенти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин