Porsche стана предсрочно шампион при конструкторите в WEC

Марк Лийб ще трепери още: четвъртата му позиция в последния кръг от Световния шампионат за издръжливост не е достатъчна, за да спечели титлата при пилотите – но пък донесе тази за конструкторите на Porsche

0611
2016

Вероятно в Audi са си представяли последните си състезания в Световния шампионат по издръжливост по друг начин: след удар вследствие на недоразумение между две машини на компанията от Инголщат състезанието за тях приключи. Все пак Audi се пребори за петото и шестото място – но вече няма дори и теоритични шансове за спечелване на титлата. А това не е добър подарък за спортния шеф на Audi Волфганг Улрих, който непосредствено преди състезанието официално обяви, че се оттегля. На мястото му ще дойде Дитер Гас.

Все още не е ясно кой ще вземе пилотската титла. Mарк Уебър, Тимо Бернхард и Брендън Хартли помогнаха на производителя от Цуфенхаузен с четвъртата си победа за сезона, но две машини на Toyota успяха да оставят зад гърба си водачите в шампионата Марк Лийб, Нийл Жани и Ромен Дюма. Така Камуи Кобаяши, Майк Конуей и Стефан Серазен още имат шанс да вземат титлата по време на финала, който ще се състои на 19-и ноември в Бахрейн. В момента изоставането им от Лийб е компания е само в рамките на 17 точки. Максималният брой точки, който може да бъде взет, е 26 (25 за победа, една за пол-позишън). Porsche обаче спечели титлата при конструкторите с шестата си победа в рамките на осем старта.

Една пилотска титла беше решена още в Шанхай: в „малкия“ клас LMP2 триото на Signatech Alpine Никола Лапиер, Густаво Мензес и Стефан Рикелми си гарантира отличието за годината. В GT-класа стартът беше спечелен от Ford, но борбата за титлата, в която по-големи шансове имат Ferrari и Aston Martin, продължава.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин