/ Porsche промени емблемата си, само познавачите ще разпознаят как

Porsche промени емблемата си, само познавачите ще разпознаят как

Напоследък се превърна в мода автомобилните производители да променят емблемите си. През последните години BMW, Citroën, Dacia, Kia, Opel, Peugeot, Renault, VW и други компании предприеха тази стъпка. А сега дойде ред на Porsche: новият „герб“ на марката беше преработван в продължение на три години – и въпреки това на пръв поглед изглежда точно като преди!

Именно това е била целта – тъй като разпознаваемостта на едно лого е от решаващо значение. Какво се случва, ако промяната на логото се окаже твърде радикална, демонстрира Kia през миналата година. Корейският производител премина от овална емблема към модерен надпис – който много хора не разчитаха правилно, и се питаха – „Що за марка е KN?“.

И за да не се стигне до подобна абсурдна ситуация и сега, екипът на Porsche отделя много време в преработката на характерния символ. Целият процес на модернизация отнема цели три години и отговорните за него лица си поставят основата цел да не избързват с нищо. Новата емблема е готова точно навреме за 75-ата годишнина на Porsche!

Какво е ново?

Разликите със „старото“ лого се забелязват едва при по-внимателно вглеждане. Емблемата е леко разширена в горната част и е станала по-тънка отдолу. Освен това надписът Porsche вече е върху равен златист фон – и сега изглежда по-масивно. Самият златист цвят е станал по-дискретен и е разпределен по-равномерно.

Новото лого е отляво, старото – отдясно.

Най-забележителната разлика обаче е триизмерната структура тип „пчелна пита“ на червените повърхности, при които Porsche използва два различни нюанса на червеното. Сред останалите фини корекции са надписът Stuttgart в черен шрифт, характерен за Porsche, и по-тънките изображения на рога.

Новата емблема ще се появи за първи път в края на 2023 г. при новата Panamera, след което – и при всички останали модели от гамата. Между другото, сегашната ревизия не е първият редизайн на логото. След въвеждането му през 1952 г. върху главината на волана при Porsche 356, гербът е модернизиран през 1954, 1963, 1973, 1994 г., а за последно – през 2008 г. Шофьорите на класически Porsche-та могат да бъдат спокойни: точните емблеми за всеки период ще се и в бъдеще предлагат от Porsche Classic.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин