Porsche планира да влезе във Формула E


28
юли
2017

От 2019 г. заводският отбор на Porsche ще се състезава във Формула E. В резултат на това компанията ще преустанови участието си в клас LMP1 на Световния шампионат по издръжливост на FIA (World Endurance Championship – WEC) в края на сезон 2017. Porsche запазва интереса си към международните GT състезания и ще съсредоточи своята стратегия в моторните спортове върху използването на 911 RSR в клас GT на Световния шампионат по издръжливост на FIA, акцент от който са 24-те часа на Льо Ман, както и в американския шампионат American IMSA WeatherTech SportsCar Championship и в други класически състезания на дълги разстояния.

Това преразпределение в моторните спортове произтича от посоката, поставена пред компанията в Porsche Strategy 2025, според която Porsche ще разработи комбинация от чисти GT автомобили и напълно електрически спортни автомобили, като например първия шосеен автомобил Mission Е, задвижван изцяло с батерия. „Влизането във Формула E и постигането на успех в тази категория е логичното развитие за нашия Mission E. Нарастващата свобода за вътрешни разработки на технологии прави Формула E привлекателна за нас“, казва Михаел Щайнер, член на Изпълнителния борд за проучване и разработка в Porsche AG. „Porsche работи с алтернативни, иновативни концепции за задвижване. За нас Формула Е е абсолютната конкурентна среда за тласък напред в разработването на високоефективни автомобили в области като екологосъобразност, икономичност и устойчивост.“ Porsche вече са предприели първи стъпки в разработването на свой собствен състезателен автомобил за Формула Е тази година.

Същевременно компанията увеличава ангажимента си към клас GT. „Разнообразието от производители и нивото на WEC и IMSA ни накараха да увеличим ангажимента си и да концентрираме енергията си върху използването на 911 RSR“, казва Щайнер. „Искаме да бъдем номер едно. За да направим това, трябва да инвестираме подобаващо.“

След четири много успешни години, три последователни победи в 24-те часа на Льо Ман и титли в Световния шампионат както в класирането на отборите, така и в класирането на пилотите през 2015 и 2016 г., Porsche ще остави клас LMP1 зад себе си. Въпреки това тази година заводският екип от Вайзах иска да защити двете титли от Световния шампионат още веднъж. Сезонът свършва на 18 ноември в Бахрейн.

Фриц Енцингер, Вицепрезидент LMP1 и централна фигура в завръщането на Porsche в моторните спортове на най-високо ниво през 2014 г., казва: „Изграждането на отбора за Льо Ман от нулата беше огромно предизвикателство. През годините сме изградили невероятно успешен и професионален отбор. Това ще бъде нашата основа да вървим напред. Сигурен съм, че ще запазим нашето високо ниво във Формула Е. Чувстваме се уверени и нямаме търпение да започнем.“

Porsche ще запази успешния LMP1 отбор непокътнат, включително заводските пилоти. Наред с участията в други състезателни серии и интензивната подготовка за Формула E, Porsche изследва други полета на приложения и области на разработка.

Формула E сапървите в света състезателни серии с електрически автомобили, стартирали на 13 септември 2014 г. Международната автомобилна федерация или FIA, отговаряща също за Формула 1, организира сериите, за да подкрепи електромобилността и да запали повече млади хора за моторните спортове. За разлика от повечето други серии сезонът започва през есента и приключва през лятото. Местата на състезанията са специално проектирани улични трасета в сърцето на големите градове, което означава, че спортът идва при зрителите – а не обратното. Електромобилността играе важна роля в мобилността на утрешния ден, особено в градските среди.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >