Porsche отново спечели „24 часа на Льо Ман“

Тази година победата като нищо можеше да отиде при автомобил от клас LMP2 – все пак на старта застанаха едва пет заводски машини от LMP1!


18
юни
2017

Porsche тримуфира на Льо Ман за трета поредна година, a Тоyota отново преживя истинска драма. 19-ото първо място на Porsche беше спечелено, след като през нощта двете водещи коли на Toyota отпаднаха, а автомобил номер 1 на германците също беше изваден от надпреварата заради технически проблем.

Така Porsche номер 2, пилотирано от германеца Тимо Бернхард и новозеландците Брендън Хартли и Ърл Бамбър, успя да стигне до върха, след като се движеше назад в събота. Първоначално ръководството на тима беше отписало триото, след като болидът имаше проблем с предната ос и се наложи да прекара 90 минути, изоставайки с 22 обиколки от водещата за момента Toyota. „Най-лошото състезание в един момент може да се окаже най-доброто когато и да било. Никога не знаеш“, коментира Бернхард, победител с Audi през 2010 г., който направи финалния стънт и видя първи карирания флаг. За първи път от 1966, когато Брус Макларън и Крис Амън печелят с Ford, двама новозеландци си делят печелившия волан. Бамбър вече има едно първо място с Porsche през 2015, но за Хартли златото е първо. На втора и трета позиция се наредиха две коли от LMP2 – съответно Oreca/Jackie Chan DC Racing на подкрепеното от филмовата звезда трио Хо-Пин Тунг (Дания, произвход – Хонг-Конг)/Оливър Джарвис (Великобритания) и Томас Лорен (Франция) и Oreca/Vaillante Rebellion, пилотирана от Нелсън Пикет-младши (Бразилия), Дейвид Хейнемер Хансон (Дания) и Матиас Беше (Швейцария). Всъщност тимът на екшън легендата доста дълго време беше начело – и така на косъм сензанционно победата щеше да отиде при кола от LMP2!

Toyota загуби шансовете си да стане вторият японски производител (след Mazda през 1991), печелил Льо Ман, след през нощта автомобили с номера 7 и 9 отпаднаха. Още от тренировките азиатците бяха сочени за лидер, след като спечелиха пол-позишън с рекордна обиколка на Камуи Кобаяши в четвъртък.

 

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин