Porsche Лайпциг се подготвя за електромобилност


11
юли
2020

Всичко върви по план в завода на Porsche в Лайпциг: Подготовката за електромобилност тече в целия завод. Всички строителни дейности са по график. Външната работа по новия цех за каросерии за третото поколение на Macan, първата изцяло електрическа версия, вече приключи. Следващата стъпка е да се разположат съоръженията вътре в сградата.

„През последните няколко седмици достигнахме някои важни цели по пътя си към това да се превърнем в завод за електромобилност“, каза Герд Руп, Председател на Изпълнителния борд на Porsche Leipzig GmbH. „Периодът между настоящия момент и началото на производството на следващото поколение Macan със сигурност ще бъде предизвикателство. Въпреки това той е и възможност да подготвим завода за бъдещето и да се докажем като екип.“

„От церемонията по първата копка през февруари 2000 г. досега сме инвестирали над 1,3 млрд. евро, за да развиваме завода“, каза Албрехт Раймолд, член на Изпълнителния борд за производство и логистика на Porsche AG. „Този проект за разширение с цел производство на изцяло електрически автомобили ще гарантира, че заводът е готов за бъдещето.“ За да улесни проекта, Porsche инвестира над 600 млн. евро в завода си в Лайпциг. През март 2019 г. бе положен основният камък за новия цех за каросерии с обща площ 75 500 кв. м.

Поради кризата с коронавируса официалната церемония за завършването на обекта бе отменена, но кметът на Лайпциг, Буркхард Юнг, все пак посети мястото миналия петък (3 юли) и му бяха показани най-новите разработки.

„Заводът на Porsche в Лайпциг еволюира от завод за сглобяване в технологичен двигател за цялата европейска автомобилна индустрия. Основите на разработката на технологиите на задвижване на бъдещето се поставят точно тук в Лайпциг“, каза кметът Буркхард Юнг.

Освен работата по новия цех за каросерии, значително ще бъде модифицирана и поточната линия. Porsche разширява съществуващата производствена линия и това е планирано да съвпадне с предстоящото затваряне на завода за лятото. Когато работата приключи, три различни типа задвижване ще бъдат произвеждани на една поточна линия: бензинови, хибридни и изцяло електрически автомобили. Тези нови съоръжения ще дадат на завода на Porsche в Лайпциг максимална гъвкавост.

Центърът за клиенти вече е оборудван за електрически автомобили: Този февруари Porsche откри паркинг за бързо зареждане, наречен Porsche Turbo Charging, който предлага общ капацитет от 7 мегавата. Така заводът в Лайпциг става дом на най-мощния паркинг за бързо зареждане в Европа, който работи изключително с електричество от възобновяеми енергийни източници.

Електромобилността не е изцяло нова концепция за завода на Porsche в Лайпциг. Заводът произвежда хибридни автомобили от десет години. „Нашите служители имат дългогодишен опит в работата с алтернативни типове задвижване. Те нямат търпение да започнат да работят по електрически автомобили в допълнение към хибридните ни модели“, каза Герд Руп. „Смятаме, че е важно да включим всички служители в предстоящата промяна, така че вече сме стартирали квалификационните мерки за изцяло електрическия Macan.“

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >