Porsche и TAG Heuer сключват стратегическо партньорство

0602
2021

Porsche и швейцарският производител на луксозни часовници TAG Heuer обединиха сили в стратегическо партньорство. Първокласните производители планират съвместен подход към спортните състезания и разработката на продукти в рамките на холистичен и дългосрочен алианс. Като първа стъпка партньорите представиха нов часовник – TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph.

„Близкото сътрудничество между нашата марка и TAG Heuer съществува от десетилетия и аз съм изключително щастлив, че сега предприемаме следващите стъпки в рамките на стратегическо партньорство“, казва Детлев фон Платен, член на Изпълнителния борд, отговарящ за продажбите и маркетинга в Porsche AG. „Ние обединяваме това, което нашите клиенти обичат най-много у нас: автентичното наследство, въодушевяващите спортни събития, уникалните житейски изживявания и сбъдването на мечтите. Ние се стремим да създаваме уникални, вълшебни моменти за нашите общности. Сега очакваме с нетърпение да го правим заедно.“

„TAG Heuer и Porsche имат обща история и ценности, разбира се, но което е по-важно, ние споделяме обща визия“, казва Фредерик Арно, Главен изпълнителен директор на TAG Heuer. „Също като Porsche ние сме новатори по дух, винаги устремени към най-високите резултати. Чрез този съюз ние в TAG Heuer и Porsche най-накрая се обединяваме официално след десетилетия на близки взаимоотношения и ще създаваме несравними изживявания и продукти за клиентите и феновете, които са страстни почитатели на нашите две марки и на това, което олицетворяваме.“

Две истории – една страст

Повече от половин век историите на двете компании се пресичат. Сходствата в наследството могат да бъдат проследени чак до предприемачите на Porsche и TAG Heuer. Едоард Хойер и Фердинанд Порше са пионери, чиито визии променят завинаги избраните от тях полета за изява. Хойер има заслугата за първия произведен хронограф, а Порше конструира нов електрически мотор, монтиран в главината на колелото. И двете постижения печелят медали на световните панаири, проведени в Париж с интервал от 11 години. Хойер е отличен през 1889 г., а първият електромобил Lohner-Porsche с тази иновация е представен на изложението в Париж през 1900 г.

Истинските стожери на днешното партньорство обаче са потомците на основателите на двете марки. Синът на Фердинанд Порше, Фердинанд Антон Ернст или „Фери“, се присъединява към работилницата на баща си през 1931 г. на 22-годишна възраст и учредява автомобилната марка, която носи фамилното име, през 1948 г. В рамките на няколко години името на Porsche ще стане неразривно свързано с успехите на състезателните писти по цял свят – включително победа в класа в състезанието Carrera Panamericana през 1954 г. В чест на успешното си участие в това състезание Porsche нарича двигателя на най-мощния си спортен автомобил по това време „Carrera“.

Правнукът на Едоард Хойер, Джак, ръководи семейната компания в продължение на десетилетия. През 1963 г. той създава първия хронограф Heuer Carrera, проектиран да позволи на водачите да отчитат времето с един поглед в разгара на действието. Джак Хойер има заслугата и за Heuer Monaco, първия водоустойчив автоматичен часовник тип хронограф с квадратен циферблат. Името му се свързва с Гран При на Монако както и с известното в княжеството Рали Монте Карло, което Porsche печели в три последователни години от 1968 до 1970 г. със своя модел 911.

Стив Маккуин и логото Heuer

Повтаряйки това, което Porsche 911 прави при автомобилите, Heuer Monaco обръща гръб на познатите дизайнерски кодове на традиционното часовникарство. Иновациите на Heuer имат значителна финансова цена и като алтернатива на една скъпа рекламна кампания Джак Хойер укрепва допълнително връзката на неговата марка с известния производител на спортни автомобили с креативно спонсорско споразумение с базирания във Фрибур, Швейцария, състезателен пилот и дилър на Porsche Жо Сифер. През 2005 г. на премиерата на филма за Жо Сифер: „Живей бързо – Умри млад“ Джак Хойер си спомня условията на техния договор: „Срещу сумата от 25 000 швейцарски франка той трябваше да постави нашето лого върху автомобила и костюма си. Освен това можеше да купува нашите часовници на цени на едро и да ги препродава на приятелите си от пистата със значителна печалба. Което и направи с голям успех, тъй като половината от хората на пистите носеха часовници Heuer до края на сезон 1969 г.!“ Именно тази връзка накара Стив Маккуин да носи логото Heuer върху състезателния си костюм по време на снимките на филма „Льо Ман“ през 1970 г., в който той пилотира Porsche 917. Американският актьор казва тогава, „Пилотирам същия автомобил като Жо Сифер и искам да нося същия костюм като него.“

Двигателят TAG-Turbo – произведен от Porsche за тима на Макларън

След продажбата си на TAG Group, Heuer става TAG Heuer в средата на 80-те години. По това време Porsche и TAG Heuer разработват и произвеждат съвместно двигателя TAG Turbo, който дава възможност на тима на Макларън да спечели три поредни световни титли във Формула 1: с Ники Лауда през 1984 г., последвано от Ален Прост през 1985 и 1986 г. През 1999 г. взаимоотношенията между Porsche и TAG Heuer се задълбочават още повече – от състезанията Porsche Carrera Cup и Supercup през Световния шампионат по издръжливост и много други партньорства, които следват през годините. Porsche създава свой тим за Формула Е, като TAG Heuer става основен спонсор и партньор за измерване на времето на автомобилите на Porsche през 2019 г., отбелязвайки отправната точка за още по-дълбоко и широкообхватно сътрудничество.

Нови спортни партньорства

Във втората година от създаването си тимът TAG Heuer Porsche Formula E сега ще се бори в Световния шампионат. Зад волана на изцяло електрическия състезателен автомобил на Porsche – 99X Electric, ще застанат пилотите Андре Лотерер и неговия нов съотборник Паскал Верлайн. Porsche отдавна са се откроили в събитията по издръжливост и заедно с TAG Heuer техният тим GT е добре подготвен за предстоящия Световен шампионат по издръжливост на FIA (WEC). Ключовата година ще включва също партньорства в десет издания на световните серии на едномарковия шампионат Porsche Carrera Cup.

Освен в реални състезания TAG Heuer участва и във виртуални състезания чрез подкрепа за Porsche TAG Heuer Esports Supercup. В допълнение марката часовници навлиза и в „класическите“ събития и състезания на Porsche като глобален партньор.

Нещо повече, двете марки споделят силна страст към тениса и голфа. Основното събитие в тениса е Porsche Tennis Grand Prix в Щутгарт. Турнирът стартира през 1978 г., а от 2002 г. негов организатор е производителят на спортни автомобили. TAG Heuer ще участва в събитието, многократно обявявано за най-популярния турнир в своята категория, като официален партньор за часовниците и хронографите. В голфа Porsche е основен спонсор от 2015 г. на Porsche European Open, един от най-традиционните турнири от Европейския тур. Тази година TAG Heuer ще присъства за първи път тук като партньор.

И накрая марките са поели ангажимент да създават заедно незабравими моменти в бъдещето чрез различни преживявания на Porsche.

Хронографът TAG Heuer Carrera Porsche

Емблематичното име Carrera се асоциира с Porsche и TAG Heuer от поколения – затова то е естественият избор за първото сътрудничество за креативни продукти. Отдавайки почит на наследството на двете марки, новият хронограф предлага първи поглед към това, което те могат да постигнат заедно.Продуктът е хармонично съчетание на вселените на Porsche и TAG Heuer, което отразява съвършенството на двете компании, без да размива тяхната същност.

Гравираният надпис Porsche е видим на рамката на циферблата, а разпознаваемият шрифт е използван и за индексите. Цветовете на Porsche – червен, черен и сив – които също напомнят на историческите модели на Heuer – са интегрирани в часовника и ясно видима през прозрачния кристален заден капак на корпуса е трептящата масас обновен дизайнв знак на почит към знаменития волан на Porsche. Върху него са отпечатани „Porsche“ и „TAG Heuer“.

Асфалтовият ефект на циферблата, създаден специално за този часовник, изразява страстта към пътя, докато арабските цифри напомнят на цифрите на таблото на елегантните спортни автомобили Porsche. Часовникът се предлага с мека каишка от луксозна телешка кожа и иновативни шевове, които напомнят за интериора на автомобил Porsche, или с преплетена верижка, отразяваща оптимизирания състезателен дизайн. В основата на часовника е разработеният от компанията механизъм Calibre Heuer 02 с впечатляващ 80-часов енергиен резерв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин