Porsche иска да подобри собствения си рекорд на Зеления ад


10
юни
2018

6:11,13 минути за преминаването на Зеления ад: преди 35 години германският крал на спортните автомобили Щефан Белоф успява да постигне това рекордно време на Нюрбургринг-Нордшлайфе. До ден-днешен никой не е успял да запише по-добро. Това е единственият път, когато официално е записана обиколка със средната скорост над 200 км/ч по дългото над 20 км трасе.

Porsche обаче иска да подобри собствения си рекорд – и за целта ще използва 919 Hybrid, с което спечели последните три издания на „24 часа на Льо Ман“. След оттеглянето си от Световния шампионат за издръжливост Porsche модифицира – без да се съобразява с ограниченията, които по-рано регламентът на FIA налагаше. Именно с преработената версия на модела Нил Джани успя да счупи рекорда на Спа.

Tимо Бернхард

Porsche 919 Hybrid Evo извлича около 500 к.с. от 2-литров 4-цилиндров двигател. Допълнително „пистарката“ генерира още около 500 „коня“ с помощта на два електродвигателя, които черпят енергия от системата за регенеративно спиране и от потока на отработените газове. Porsche 956 разчита на 2,65-литров 6-цилиндров агрегат, развиващ 635 к.с. – само че с 800 срещу 875 кг „старецът“ е доста по-лек.

Зад волана на хибрида ще бъде Тимо Бернхард – последният първенец на Porsche в Льо Ман. Това е един от тримата пилоти, които могат да се похвалят с пет победи в „24 часа на Нюрбургринг“. „Физическото и менталното натоварване са големи“, коментира германецът след първите тестове тази седмица. Все още не се знае за коя дата е насрочен опитът за рекорд на Porsche.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >