Porsche за жълти стотинки


17
май
2017

Ссссст. Бам. Облак дим в огледалото. И нищо повече. Да, може би не трябваше да започвам разказа за моята препоръка с тотална повреда на двигателя. Но това действително се е случило преди няколко хиляди километра. Ангренажният ремък се е скъсал – той е единственото сериозно слабо място на Porsche 944.

Йънгтаймерът е напълно пригоден за всекидневието

Тъй като под ниския преден капак няма място за шестцилиндров мотор, но пък Porsche са искали да се отърват от шумния четирицилиндров двигател на Audi, монтиран на 924, те просто разработват собствен двигател. С балансиращи валове – за по-спокоен ход. А те се задвижват от назъбен ремък, който трябва да се сменя всеки 60 000 километра или 5 години – което е трудоемко и струва 1000 лева. Останалото от този автомобил, популярен през 80-те години като „Porsche за домакини”, е много солидно. Напълно поцинкованата каросерия е защитена срещу корозия учудващо добре, окачването не се разбива бързо, напуканите арматурни табла на първото поколение 944 (от 1984 до 1986 г.) са история. А по междуградските пътища 944 демонстрира своята принадлежност към богатата на традиции марка: 2,5-литровият двигател е еластичен, благодарение на ниското тегло и балансираното разпределение на тежестта (трансмисията е при задната ос) 944 е по-пъргаво от всяко друго спортно Coupe от 80-те години. И то на ниска цена. Защото ниски са не само цените, но и разходите по поддръжката. Благодарение на Euro 2, евтините резервни части и застраховки във всекидневието 944 не е по-скъпо от някой малък автомобил. Но в никакъв случай не пестете от поддръжката – спомнете си за ангренажния ремък.

+ изгоден за покупка и поддръжка, солидна техника, както и много радост от шофирането, пригоден за всекидневието

– добрите екземпляри постепенно изчезват от пазара, а цените им се повишават. Смяната на ангренажния ремък и съединителя е скъпа и сложна

Оценка

Този автомобил получи признание едва след години: 944 доставя удоволствие, изработен е солидно и може да се ползва и във всекидневието. 944 няма да станат по-евтини – затова още сега потърсете последните добри екземпляри.

Още по темата

Card image cap
Употребяван автомобил: Peugeot 308 от 8000 лева

1
февр.
2016

Капризният „французин“ - Като употребяван автомобил популярният модел примамва с изгодните си цени. Но дали е добра покупка?

Card image cap
Употребявани автомобили: Серия 2 от шоурума или М5 на старо?

30
ное.
2016

Серия 2 Active Tourer трябва да докаже, че радостта от шофирането и многото място не се изключват. Като нов 218i струва минимум 53 650 лева. Неговият проблем: за тази сума можете да купите употребявано М5 Туринг…

Card image cap
Автомобили за млади шофьори под 10 000 лева

26
мар.
2018

След като вземете изпита за водачи, трябва да си купите и първия автомобил. Ще ви предложим седем бестселъра

Card image cap

В последния брой:

Архив >