Porsche записва пълен сезон в DTM за първи път с два клиентски отбора

2904
2022

Клиентските отбори на Porsche – SSR Performance и Team 75 Bernhard, ще участват с три автомобила 911 GT3 R в Германския туристически шампионат DTM. Това е първият път, в който състезателни автомобили от щутгартския производител ще участват във всичките 16 състезания в продължение на осем уикенда. Сезон 2022 започва този уикенд с двойно събитие в Портимао. Отборите и пилотите се подготвиха за откриването в Португалия с обстойни тестове в Хокенхайм и на 4,653-километровата писта Алгарве. Следвайки традицията, сезонът завършва в началото на октомври на Хокенхаймринг на около 100 километра южно от Франкфурт.

„DTM отваря изцяло нова глава за Porsche, свързана с участието на клиентите в моторните спортове“, обяснява Себастиан Голц, ръководител на проекта 911 GT3 R. „Мотото в DTM е: пилот срещу пилот. Настройката на автомобила е адаптирана специално за всеки пилот, тук няма компромиси. Питстоповете с бързи смени на гумите могат да решат изхода – така че те са основна част в състезанието между отборите. С нетърпение очакваме да се заемем с това предизвикателство заедно с нашите клиентски отбори.“

За разлика от други серии със състезателни автомобили, които отговарят на правилата на FIA GT3, концепцията на DTM е един автомобил, един пилот. Porsche подкрепя своите партньорски отбори SSR Performance и Team 75 Bernhard, като предоставя обслужване, съвети от инженери, както и заводски и състезателни пилоти от разширения отбор на Porsche. 

Базираният в Мюнхен отбор SSR Performance се присъединява към DTM за сезон 2022 след спечелване на титлата в ADAC GT Masters. Отборът под ръководството на Щефан Шлунд ще се бори в серията с два автомобила Porsche 911 GT3 R с мощност над 500 к.с. Заводският пилот Лоранс Вантор от Белгия ще оглави № 92, а норвежецът Денис Олсен ще поеме № 94. През миналия сезон SSR Performance се появи като гост в DTM състезание. Team 75 Bernhard също идва от ADAC GT Masters. Отборът, собственост на посланика на марката Porsche Тимо Бернхард, участва с автомобил № 24 със заводския пилот Томас Прейнинг от Австрия. 23-годишният състезател познава германския отбор от федерална провинция Райнланд-Пфалц от своите участия в GT Masters през 2021 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин