Porsche въвежда нов производствен процес за защита от корозия при Taycan


14
апр.
2021

Porsche AG разработи нов производствен процес в седалището си в Цуфенхаузен в сътрудничество с Tesa SE. Използвайки този процес, отворите в каросерията на автомобила, чиято цел е предотвратяване на корозия, сега могат да бъдат запечатани много по-ефективно; тези отвори са необходими, за да може всички кухини в каросерията да бъдат достъпни в цеха за боядисване. Иновативното решение: уплътнителни лепенки вместо пластмасови тапи. Изцяло електрическият Porsche Taycan е първият автомобил в света, който използва този нов процес. Робот поставя над 100 уплътнителни лепенки автоматично, бързо и надеждно, като по този начин запечатва отворите в каросерията и оптимизира ефективността при производството на Porsche.

„Иновациите винаги са били двигател на нашия търговски успех“, казва Албрехт Раймолд, член на Изпълнителния борд, отговарящ за производството и логистиката в Porsche AG. „Това изисква кураж и творческа свобода. Ролята на ръководството е да гарантира, че такъв тип среда се насърчава в ежедневните дейности на компанията.“ Екипът по управление на иновациите в Porsche се е погрижил за въвеждането на уплътнителните лепенки и до юли 2020 г. са били премахнати повече от две трети от приблизително 150-те тапи в цеха за боядисване на Taycan. Цехът за боядисване в завода в Лайпциг също ще направи промяната до лятото на 2021 г.

„Важно е да не се бърка нашето решение за залепване с лентата Tesa, която всеки познава от своите офис консумативи“, обяснява Дърк Паф, който отговаря за внедряването на иновации като ръководител на планирането на процесите в цеха за боядисване. „След като бъдат поставени, специалните уплътнителни лепенки Tesa могат да бъдат отделени махнати доста трудно. Те осигуряват трайно решение, което може също да издържи на напреженията, причинени от движението на превозното средство, и да надживее автомобила.“

Преди всичко това иновативно решение облекчава значителното натоварването върху служителите: въвеждането на лепенките Tesa премахва напрегнат процес, при който до 3600 тапи трябваше да бъдат поставени в отворите в една смяна. Новите лепенки предлагат допълнително логистични предимства и намаляване на сложността, тъй като един размер лепенка може да се използва за покриване на всичките четири вида отвори. Освен това, с дебелина от само един милиметър, лепенките едва изпъкват, докато тапите стърчат до шест милиметра извън каросерията. Лепенките са надеждно от специален робот.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин