Polo SUV с мек покрив

С T-Cross Breeze VW представя нещо като Polo SUV Cabrio, позициониран под прототипа Т-Roc

0103
2016

C VW T-Cross Breeze компанията от Волфсбург дава заявка за лансирането на SUV в класа на Polo. С прототипа Volkswagen представя в Женева и новата концепция за управление на кокпита, максимално близка до серийната. С дължина от 4,13 м T-Cross Breeze се вписва съвсем точно в лигата на малките SUV-ове, като е минимално по-дълъг от актуалното CrossPolo. С по-широка радиаторна решетка, тънки фарове, LED-пръстени около фаровете и характерна двойна линия, която отива нагоре над задното колело, прототипът представя бъдещия дизайнерски език на марката.

Polo SUV с мек покрив: вероятно кабриолетът ще остане само атракция за изложението.

Polo SUV с мек покрив: вероятно кабриолетът ще остане само атракция за изложението.

Нов дизайн и 1-литров TSI-мотор

19-цоловите джанти и мекият покрив най-вероятно ще останат само акцент за шоуто. За задвижването се грижи 1-литров турбоагрегат със 110 к.с. и директно впръскване. Максималният му въртящ момент е 175 Нм – достъпен още при 1500 об/мин, а смяната на предавките се извършва от автоматична скоростна кутия с два съединителя. Благодарение на него 1,25-тонният SUV ускорява от 0 до 100 км/ч за 10,3 сек, а по данни на VW разходът е едва 5 л на 100 км.

Интериорът: основният акцент на концепцията

В прессъобщението VW определя интериора на T-Cross Breeze като „Поглед към серийната версия в средносрочен план“. Концепцията на управление е почти без бутони, както при прототипа Budd-e – чувствителни на допир повърхности заменят превключвателите от традиционен тип, а стъклени „валци“ със сензори заменят селектора на автоматика, копчето за паркинг-спирачката и превключвателя на режимите за шофиране. Инфотейнмънт системата се управлява посредством жестове. Два екрана доминират до шофьорското място – т.нар. Active Info Display се намира точно пред шофьора, както е при Passat и Tiguan, а другият се намира в центъра на таблото. T-Cross Breeze разпознава автоматично кога е „стъпил“ на лек офроуд. VW нарича тази функция „предиктивен избор на режим на шофиране“. Показанията по дисплеите се промеят и дават информация за това къде стъпва машината с предно задвижване. Серийният модел ще започне да се продава от 2017 г., вероятно цената за Германия ще бъде около 40 000 лева.

В интериора на прототипа доминират два големи дисплея.

В интериора на прототипа доминират два големи дисплея.

Три нови SUV-а под Tiguan

В бъдеще VW иска да предложи на клиентите си SUV-ове във всички класове – от малък автомобил до луксозен модел. Новият Tiguan е в самото начало на продажбите си, в някои страни неговото моделно семейство ще бъде допълнено от XL-версия, a за Китай и САЩ ще има дори още по-обемист SUV. За Европа са планирани SUV във формата на Golf (негов предвестник е T-Roc), както и по-висок дериват на Polo – за което свидетелства именно T-Cross Breeze. За пазара в Южна Америка се планира лансирането на мини SUV върху платформата на Up.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин