Polestar 6: електрически роудстър с до 884 к.с.

1808
2022

С концепцията Concept O2 Polestar показа студията на електрически роудстър. Сега вече се знае, че през 2026 г. ще стартира серийното производство на Polestar 6!

Електрическата студия O2 ще се появи серийно като Polestar 6

Със студията O2 Polestar представи електрически роудстър. Сега електрическата марка на Volvo заяви, че ще пусне 2+2-местния модел на пазара: през 2026 г. на пазара ще се появят първите екземпляри!

За пазарния старт ще се появят 500 нумерирани екземпляра „Polestar 6 LA Concept edition“ – ексклузивно лакирани в цвят „Sky“, интериор със светла кожа и 21-цолови джанти.

Външен вид и задвижване: роудстър с панорамен твърд покрив

Дизайнът е ориентиран по Polestar Precept: разделени на две фарове а ла чука на Тор, преминаваща през цялата ширина задна светлинна ивица, без задно стъкло, с много ръбове и кантове.

P6 притежава типичните за спортен автомобил пропорции: нисък и широк, с къси надвеси на каросерията и компактна пътническа клетка. Вместо класическия покрив от плат, Polestar са се спрели на необичаен вариант с твърд покрив с панорамна част.

Тъй като аеродинамиката е особено важна за един електромобил, в каросерията има канали за отвеждане на въздушната струя над колелата и отстрани. Същевременно специално оформените задни светлини също трябва да редуцират завихрянията зад автомобила.  Както и при студията, камери заместват страничните огледала. Дали този елемент ще бъде запазен при серийната версия?

Два електромотора и до 884 к.с.

В техническо отношение кабриолетът с твърд покрив ще използва сглобена от алуминий, собствена платформа. Включително и 800-волтова техника на зареждане, обявена за Polestar 5.

Означава: два електромотора за задвижването, със системна мощност от 650 кВт. (884 к.с.) и 900 Нм максимален въртящ момент. С тези данни роудстърът би трябвало да ускорява за 3,2 секунди до темпо  100 км/ч, а максималната му скорост да е 250 км/ч. Относно батерията от Polestar засега не са дали информация, но очакваният пробег е 600 километра.

Вътрешно пространство: вертикален монитор и ръбест волан

Вътрешното пространство също напомня много на интериора на Precept. Почти няма бутони, но затова пък 15-инчов вертикален дисплей. Като софтуер ще служи следващото поколение на базираната на Android инфотейнмънт система, разработена от Polestar съвместно с Google.

Устойчивост: рециклиран полиестер и алуминий

Както и при предишни студии, в Polestar O2 устойчивостта е основна тема. В този случай на преден план е рециклирането. Затова шведите са решили, да използват колкото се може повече рециклирани материали. Така при O2 всички меки части в интериора са от рециклирана пластмаса.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин