Polestar 2 срещу Model 3: Tesla си намира майстора в Швеция (ТЕСТ)

2004
2021

Tesla отдавна е сериозен автомобилен производител. При все че, ако погледнем опция „възглавничка за пърдене“ в менюто, калифорнийците не изглеждат особено сериозни. Можете също така акустично да приглушавате и звука на мигащите светлини. „Шведът“ с китайски корени не предлага подобни екстри. Нищо чудно – все пак Polestar е марка на Volvo. Куриозното в нашето сравнение е това, че някогашният революционер в автомобилния бранш сега се явява преследваният. При това Polestar изминава точно същия път като Tesla – далеч от всичко конвенционално.

Tesla: редуциран до най-необходимото волан с пластмаса в стила на 15-годишните „японци“
Polestar: Шикозен интериор, но претрупан волан и звучащ на кухо среден тунел

Със своя веган интериор „шведите“ се целят умишлено не в луксозните, а в екологичните клиенти, като за първи път Polestar залага при инфотейнмънт системата на Android. Въпреки това кокпитът е доминиран от познати схеми. Бутоните на волана са от моделите на Volvo, а логиката на управление на 11-инчовия основен дисплей също ни е позната. Въпреки това новата инфотейнмънт система работи безупречно. Който използва смартфон с Android, ще се справи много добре. Естествено не всички приложения ще са активирани – само тези, които не разсейват водача. Водачът на Polestar ще се възползва и от чудесната, постоянно ъпдейтваща се навигация на Google Maps, както и от други актуализации на Google. Гласовите команди се въвеждат чрез Google Assistant и функционират по-добре по отношение на диапазона си в сравнение със системата на Tesla.

Tesla: Mного готино: индикация на дистанцията за паркиране с точност до сантиметър във всички посоки
Polestar: Класически лост за превключване на предавките; също както и в Tesla без стартов бутон

Принципно Polestar 2 е постоянно онлайн. Останалата част от интериора е станала доста красива – благодарение на креативните колеги на Томас Ингенлат – шеф-дизайнер и CEO на марката. Дървените декорации отчасти са от рециклирани материали, а тапицерията на седалките е от новия материал WeaveTech, воланът пък завършва веганската атмосфера. Особено ни харесват избраните с вкус цветове, в нашия случай имаме микс от сивите тонове. Което не е с мека повърхност, е тапицирано от Polestar с плат – на пръв поглед изглежда висококачествено, но след внимателно вглеждане в областта на централната конзола откриваме звучащи на кухо места. Това не ни хареса особено.

Теsla: Комплектът от 20-цолови джанти със специални гуми Pilot Sport 4S е сериен, спирачните апарати са на Brembo
Polestar също залага в пакета Performance (11 700 лв.) на спирачни апарати Brembo. Тук дори с вентилирани дискове

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин