AUTO BILD България / Polaris Slingshot: три е добро число!

Polaris Slingshot: три е добро число!

Изпитахме удоволствието да караме под открито небе роудстър с три колела и 173 „коня“


27
юни
2016

„Внимавай с дупките – когато ги обкрачваш, трябва да ти се паднат някъде между единия фар и средата на предницата”, инструктира ме управителят на „Митвас” Васил Димитров. Васко ми подава каска – задължителен атрибут за краткия тест на Polaris Slingshot. След секунди ще поема контрол над нещо много специално – 2-местна машина без покрив, само с 2 места и с мотор, генериращ 175 к.с. Нормален роудстър, какво му е толкова интересното? Броят на колелата – те са общо…три! Мощността на разположения отпред 2,4-литров атмосферен бензинов мотор от GM се предава към една-единствена гума – и то посредством специален ремък с карбонови нишки.

Всичко останало е като при стандартна „бегачка” със задно задвижване: когато в завой прекалиш с газта, просто контрираш с волана. Ако се притесняваш за сигурността си, можеш да разчиташ на серийната ESP. Slingshot не е за хора, които не обичат да бъдат център на вниманието. На всеки светофар върху открития батмобил се събират безброй погледи – а пътниците в колите по-напред направо „чупят вратове” в стремежа си да „опипат” с очи всеки сантиметър от каросерията на тежащия само 789 кг Polaris. 18-цоловите гуми Kenda (20” oтзад) са специална разработка за модела – ще разпознаете това по логото върху борда.

Slingshot изглежда като Батмобил в градския трафик

Slingshot изглежда като Батмобил в градския трафик

Освен шоу, американската триколка гарантира и невероятно усещане при шофиране – задните части на водача и пасажера до него почти докосват пътната настилка. Каската се оказва много полезен спътник в юнския пек – с нормален кабриолет не бих се навил да карам със свален покрив в разгара на лятната жега. Шлемът обаче се оказва по-полезен и от шапка с козирка. Васко ме предупреждава да не се страхувам да използвам клаксона – високият едва 1,3 м Slingshot в много случаи остава незабелязан от останалите шофьори. И въпреки че лишеният от „досадни” С-колони Polaris предоставя повече от идеална видимост назад, инфотейнмънт системата предлага връзка с камера – така няма опасност да одраскате 3-колесния роудстър. Както се досещате, интериорът е проектиран да издържа на „водна атака” – така че няма проблем да го миете директно с маркуча – точно като при Ranger-ите (бъгитата) на компанията. Аудиосистемата също е изградена много успешно – въпреки специфичната конструкция на машината звукът остава добре доловим и освен на автентичните шумове от пътуването можете да се наслаждавате и на любимата си песен. Цялото това удоволствие и луксът да бъдеш различен обаче имат своята цена – Polaris Slinghost струва минимум 58 655 лева.

Технически данни на Polaris Slingshot

Двигател 4-цил., отпред надл. Работен обем 2384 куб.см Мощност 128 кВт (175 к.с.) при 6400 об/мин Макс. въртящ момент 225 Нм при 4700 об/мин Обем на резервоара 37 л Д/Ш/В 3800/1971/1318 мм Тегло 789 кг Трансмисия 5-степ. механична Цена от 58 655 лв.

Интериорът без проблем може да се мие с маркуч

Интериорът без проблем може да се мие с маркуч

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин